Манипулират се документи в ДНСК, докато прокуратурата я проверява. За

...
Манипулират се документи в ДНСК, докато прокуратурата я проверява. За
Коментари Харесай

Има съмнения за манипулиране на документи в ДНСК, докато прокуратурата я проверява

Манипулират се документи в ДНСК, до момента в който прокуратурата я ревизира. За това алармираха пред Фрог Нюз обезпокоени чиновници на институцията. От тях научихме, че от две седмици държавното обвиняване прави щателна инспекция на документите във връзка със сигнал на медията ни за абсурден отчет, в който се разказват фрапиращи нарушавания.
Източниците ни обясниха в детайли какво тъкмо се случва с документите* сега.

„ Документите са единствено в един образец, на книжен притежател. Не са заведени по надлежния ред, тъй като не всички чиновници имат достъп до системата. Това го написа и в отчета – там е посочено, че деловодната система е ненадеждна. Това е изцяло правилно. Цялата документи, обвързвана с разрешителни стои в кабинета на началника Иван Несторов. Вижда ме по какъв начин, от както прокуратурата е вътре, едни колички с документи се разнасят по етажите. От кабинета на шефа слизат по другите стаи неразбираемо какви хартии. Напълно допустимо е да бъда подменяни страници, мнения, оценки и така нататък Никой не може да ревизира достоверността на документите, тъй като няма списък и обикновено функциониращо деловодство. “

Кой обаче дава разпореждане това да се случи може да откри единствено прокуратурата.

Скандалният отчет за активността на ДНСК, който е импортиран в Министерство на регионалното развитие в края на 2018 г, касае цялата активност на Дирекцията. Той е формиран и написан от тогавашния основен секретар Гергана Благиева. Любопитното е, че тя е предоставила на вниманието на министъра на районното развиване Петя Аврамова този документ, едвам откакто е напуснала ДНСК. Не е изключено, в случай че го е направила по-рано, да има напън и опит за репресии против нея.

Служителите на ДНСК алармираха Фрог нюз, че близо 40 души са получили предупреждения за освобождение от служба. Много служители на ведомството преди този момент също са си тръгнали, като главната причина е влошена работна атмосфера и тотална липса на професионализъм.

Екип на Фрог Нюз бе разпитан преди няколко дни в ГДНП във връзка със сигнала, който медията подаде до прокуратурата за притеснителните констатации в отчета. В него се споделя, че редица одитини инспекции и констатции за нарушавания са одобрявани единствено " за сведение " от началника на ДНСК. В момента се оказва,че и министър Аврамова, която го е получила, също единствено се е осведомила. Може да видите какво написа в него ТУК и ТУК.

Разхождат ли се куфарчета с пари в ДНСК, по какъв начин се издават разрешителни и притискат ли се строителни бизнесмени? За всичко това четете във поредност разкрития, които Фрог ще направи.

* Какво написа в скандалния отчет и то единствено в частта за деловодството в ДНСК:

Деловодната система е избрана като „ ненадеждна “. Тя е внедрена през 2010 година „ не дава отговор на главните условията “ за осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги, признати с разпореждане на министерски съвет от 2017г. Липсва опция, както за следене на документите, по този начин и на дейностите на чиновниците. Няма надзор на входящите и изходящи документи.

Невъзможно е да се прави информация за придвижване на дадена кореспонденция. Изобщо не се сканират документи, „ което основава предпоставки за тяхната замяна във всеки един миг “.

Освен, че всичко се случва с голямо забавяне впечатляваща е констатацията, че над 50% от чиновниците нямат въобще основани профили за работа с деловодната система, поради това всичко е на хартия. „ Практика е вътрешните отчети и заповеди да не се сканират и да не се завеждат; елементарно се манипулират при положение на инспекция се изготвят документи със задна дата “.

В ДНСК изцяло липсва списък на хартиените документи, като това се отнася както за централното ръководство, по този начин и за районните структури. Документите на книжен притежател не са проведени и проследявани, намират се на разнообразни места, а това основава риск за запазването им. Въпреки, че е изработен отчет още през юни 2018 година и съвсем всичко е квалифицирано с цел да бъде основано архивохранилище, подписването на контракта е спряно. В отчета на основния секретар на ДСНК, няма посочена причина или претекстове за това.

Освен че липсва физически списък в ДНСК няма и електронен подобен. Но това пък е тъй като липсва електронен документооборот, както стана ясно нагоре.

Ето и частта от докалада
.

Екип на Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР