Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията трябва да бъде

...
Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията трябва да бъде
Коментари Харесай

Шефката на КЗК: 7 години не стигат за доказване на картел

Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да бъде продължен, а пълномощията й - разширени, тъй като картел се потвърждава постепенно и мъчно. Това съобщи ръководителят на комисията Юлия Ненкова по Българска национална телевизия. " Ако фирмите се договарят виртуално, а не обменят документално сензитивна информация, ние няма по какъв начин да потвърдим картел ", изясни тя. Ненкова, която бе препоръчана от ГЕРБ и към този момент 6.5 година е отпред на антимонополния орган, даде образец с Германия, където мандатът бил 9 години.

Според нея политиците не би трябвало да подлагат на критика Комисия за защита на конкуренцията и да настояват, че тя нищо не прави, тъй като по този начин подривали престижа на страната. А и Комисия за защита на конкуренцията доста работела - за предходната година е наложила 7 млн. лева санкции. За тази година обаче единствено с една санкция от 67 млн. лева - на " ЛУКойл " за  корист с господстващо състояние на пазара с горива на едро и " ценова преса " по отношение на останалите търговци, с която се лимитира конкуренцията, Комисия за защита на конкуренцията ще преизпълни проекта. Ненкова удостовери, че се готви и втора санкция за " ЛУКойл " за корист с господстващо състояние във връзка с данъчните хранилища, само че там се чака и утвърждение от Европейска комисия.

Според Ненкова Комисия за защита на конкуренцията, която би трябвало да получи право по-оперативно да влиза в пространства на разследвани компании и би трябвало да има наказателна функционалност като прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

Ненкова акцентира, че не може да се чака Комисия за защита на конкуренцията да смъкна цената на каквато и да е услуга, тъй като няма такива пълномощия. По мотив на обстоятелството, че трите мобилни оператора синхронно актуализираха цените си, тя означи, че сега се прави секторен разбор пазара на електронни услуги, с цел да се види дали има нелоялни практики. Комисия за защита на конкуренцията приключила изследването на пазара на банкови и на застрахователни услуги и там всичко било наред, написа " Сега ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР