Мандатът на генералните директори на Българското национално радио и Българската

...
Мандатът на генералните директори на Българското национално радио и Българската
Коментари Харесай

Рашидов предложи 5-годишен мандат за шефовете на БНТ и БНР

Мандатът на генералните шефове на Българското национално радио и Българската национална телевизия да се усили от 3 на 5 години . Това предлага ръководителят на културната комисия в Народното събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ с промени в закона за радиото и малкия екран.
Според него даден шеф губи доста време, до момента в който навлезе в длъжността си преди действително да стартира да прави работа, като са нужни най-малко 4-6 месеца за акомодация.
Според шефа на културната комисия обаче настоящите проблеми пред публичните медии не разрешават сходна загуба на време. 3-годишната повторяемост слага в неподходящо състояние и чиновниците на Българска национална телевизия и БНР, стартирани действия не намират своята реализация, нанасят се и трайни вреди във финансов проект, счита още Вежди Рашидов.
Според предлагането му генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия ще могат да бъдат избирани на същата служба за не повече от два поредни 5-годишни мандата. Добавя се, че мандатите би трябвало да бъдат с изключение на поредни, и цялостни. За претендентите за общоприет шеф на БНР И Българска национална телевизия се изисква не по-малко от петгодишен професионален опит (а не трудов стаж) в радио и надлежно в телевизия. Записано е и, че избор на нов шеф следва да се организира не по-късно от един месец преди приключване на мандата на настоящия общоприет шеф.
5-годишни стават и мандатите на управителните препоръки на БНР и Българска национална телевизия . Както и до момента, едно лице може да бъде избирано в директорски съвет на БНР или Българска национална телевизия за не повече от два мандата, като новото тук е, че тези мандати също би трябвало да са цялостни и поредни. Управителните препоръки на БНР и Българска национална телевизия вземат решение с болшинство (премахва се думата " нормално " ) от всички членове.
, само че остава това, че те следва да са с българско поданство и висше обучение. Въвежда се и условие за " 5-годишен професионален опит ", а не просто " опит ", в региона на радио- и телевизионната активност, на културата, публицистиката, аудиовизията, електронните известия, правото или стопанската система.
Доста от новите текстове касаят и членовете на Съвет за електронни медии . Досега те можеха да бъдат лица с българско поданство, висше обучение и опит в следните области: електронни медии, електронни известия, публицистика, право или стопанска система, както и да имат публичен престиж и професионално самопризнание. З ", като въпросните лица не трябва да са осъждани на отнемане от независимост за умишлени престъпения от общ темперамент (това се запазва). Отменя се текстът, съгласно който членове на Съвета за електронни медии не могат да бъдат лица, които са еднолични търговци, притежатели на капитала на търговски сдружения, съдружници, шефове, прокуристи или членове на управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации.
Досега членовете на Съвет за електронни медии не можеха да са консултанти или членове на органи за ръководство, надзор и контрол на снабдители на медийни услуги, както и да получават дялове и акции в тях и в рекламни организации до 2 години след приключването на мандата им, както и да са консултанти или членове на органи за ръководство, надзор или контрол на организации с нестопанска цел - снабдители на медийни услуги до 1 година след приключване на мандата им. И двата периода в бъдеще се заменят единствено с " до 1 година след освобождението " им . Дава се и още един бонус за членовете на Съвет за електронни медии - по време на своя мандат те към този момент ще могат да заемат друга платена служба, само че единствено когато става дума за практикуване на научна, преподавателска или арбитражна активност. След преустановяване на пълномощията им работодателите им ще са длъжни да им обезпечат заемането на предходната или на друга равностойна служба, в случай че те пожелаят това. Отменя се и условието преди встъпване в служба членовете на Съвет за електронни медии да подписват декларация, в която да удостоверяват, че дават отговор на условията по закон.
Членовете на Съвета за електронни медии ще продължат да се избират или назначават за период 6 година, само че се отстранява текстът, съгласно който съставът на Съвет за електронни медии се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента. Остава изискването едно лице да не може да бъде член на Съвет за електронни медии за повече от два мандата (отпада обаче това, че мандатите не могат да бъдат последователни). За времето, през което извършват своите функционалности, членовете на Съвета за електронни медии ще получават месечно заплащане в размер, равняващ се на три средномесечни заплати, само че не на заетите в националното стопанство, както до момента, а на заетите по трудово и служебно правоотоношение.
Добавя се и нов текст, съгласно който при условия и по ред, избрани в контракт, Българска национална телевизия дава на Народното събрание за безплатно и свободно прилагане сигнал за открити съвещания, които се излъчват в действително време в интерет посредством интернет страницата на Народно събрание.
Един месец след влизане в действие на закона Съвет за електронни медии, по предложение на съответните генерални шефове, утвърждава нови членове на Управителните препоръки на БНР и Българска национална телевизия, като мандатът на настоящите се приключва се приключва от датата на одобряване на новите членове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР