Манастири обиколки в Северна Македония Ако попитане някой скопянец -

...
Манастири обиколки в Северна Македония Ако попитане някой скопянец -
Коментари Харесай

Защо Северна Македония трябва да бъде следващата ви дестинация?

Манастири обиколки в Северна Македония

Ако попитане някой скопянец - на кое място в града може да се усети духа на столицата, той несъмнено незабавно ще ви насочи към Старата скoпска чаршия. Разходете се по тесните улички поплочени с калдаръма из лабиринтите на чаршията, изгубете се сред хубавината на архитектурата, посетете Черква Св.Спас.

Черквата Св.Спас е издигната към края на XVII век и съставлява един от най-значителните монументи на културата в Скопие. Специално е скъп иконостасът, който е работен цели пет години и е завършен през 1824 година. Като монумент на културата, предпазен със закон, в черквата се правят свещенодействие и верски обреди, извънредно за патронния празник, Спасовден. Иконостасът е дълъг 10 метра и подхожда на трите кораба на черквата. Сцените от Светото писмо са допълнени с декоративни детайли - листа, цветя, животни, и с претекстове на геометрични орнаменти. Покрай преобладаващия барок жанр, през него се преплитат стилове на дърворезбарски творчества на средновековното изкуство, претекстове от готиката и ренесанса, натуралистични претекстове, композиции от жанр рококо, само че и голям брой претекстове от източното изкуство. С такова преплитащо комбиниране Мияците основали единствен жанр, който бързо достигнал върха в копаничарското изкуство.

Вижте фотоси >>

Вижте другите лица на Охрид през нощта - от мистично и умерено до вибриращо и съвременно. Построен на висока стена над брега на най-южната точка на Охридското езеро се намира един от най-хубавите манастири в Северна Македония, който в същото време съставлява и един от първите монументи на църковната архитектура и изкуство в охридския край - манастира " Свети Наум ". Основоположник на манастира е средновековния публицист и преподавател Наум, който е и един от основоположниците на славянската и македонска книжовност и култура. Погледът към пейзажа към манастира, ще породи във вас мисълта, че на това място небесната красота е слязла на земята. Когато дойдете в Македония, не забравяйте да посетите гроба на св. Наум и странично да положите главата си върху него. Ако се концентрирайте и почакате малко, ще чуете надълбоко пердашене, за което вярващите ще ви кажат, че е сърцето на светеца.

Един от най-импозантните свети храмове, манастирът " Св. Йован Бигорски ", е издигнат на бигорските скали над каньонската котловина на река Радика, измежду горите. Манастирът е издигнат с обработени блокове бигор през 11 век, само че от този момент до през днешния ден минал през доста премеждия и няколко пъти бил опустошаван и запалван, само че и разрушаван до темели. Единствено иконата на св. Йоан Кръстител останала неунищожена до през днешния ден. За нея се има вяра, че по време на опустошенията изчезвала, а по-късно още веднъж се прибирала в манастира.

Сегашният манастирски храм датира от края на 18-и и началото на 19 век. Византийският жанр на архитектурата на Бигорския храм разсънва духовно успокоение. Сърцето ви ще затрепери, а душата ви ще се извърши с самодоволство когато влезете в съборната черква, отдадена на Йоан Кръстител, когато пред очите ви се открие живописната архитектура на монашеския конак, или когато погледът ви се спре на иконите и фреските, по-голямата част от които са дело на известния фрескописец Дичо Зограф. Най-голямото благосъстояние в църквата и това, с което манастирът е фамозен далеко, е нейният иконостас. Той е висшо и ненадминато дело на миячките резбари - фамозните Петре Филиповски-Гарката и неговата група и Макарий Фръчковски. Това монументално дело било приключено за учудващо малко време - от 1830-а до 1835 година, а се характеризира със характерното потребление на човешката фигура и представянето на многочислени подиуми от Стария и Новия завет на относително малко място. Целият живот на манастира през вековете и всичко, което е било основано в него, сякаш и през днешния ден шепти за непрекъснатия блян към Бога.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР