Мамо, купи ми... въртележка, балон, захарен памук, свирка, сладолед, царевица...

...
Мамо, купи ми... въртележка, балон, захарен памук, свирка, сладолед, царевица...
Коментари Харесай

Парковете в София са като панаири, търговци рекетират родители чрез децата им

Мамо, купи ми... въртележка, балон, захарен памук, свирка, сладолед, царевица... Искам да се кача на количка, да поскачам на батута, да вляза в замъка... 

Родителите са подложени на същински рекет - посредством децата си, от всевъзможни търговци и притежатели на атракциони в столичните паркове. Особено след края на работния ден, когато градините се напълват с противозаконни продавачи и предлагащи развлечения като на панаир за най-малките. 

Посред бял ден търговец седи на скамейка в парка Заимов, а на спонтанна сергия пред него се мъдрят топки, балони, вятърни въртележки и още куп дрънкулки в ярки цветове. На метри от него търговка предлага царевица в чашка под зелен чадър.



Разрешение да са там нямат, безапелационен е кметът на регион Оборище Васил Цолов. Преди години имахме контракт с един притежател на детски колички на акумулатори, от 2016 година той е изминал, само че майки ми споделят, че се появява в парка след 18 часа, изяснява управникът.

Цолов е безапелационен, че парковете в столицата би трябвало да има общинска полиция, която да ги охранява, включително и от напора на съмнителни търговци. 

Трябва да има и формулировка за парк - като място за отдих, а атракционите могат да се обособят на избрани за това места, предлага Цолов. И дава образец със самобитния лунапарк пред тогавашния стадион " Дружба " (Юнак) до Националния стадион " Васил Левски ". 

Отделен проблем е, че редовността на атракционите, които работят без позволение в парковете, а и тези с контракти, е проблем единствено на техните притежатели.  

През тази година Столична община възнамерява ремонт и възобновяване на парк " Владимир Заимов " за 1,9 млн.лв. Проектът планува възобновяване на настилки, чешми, тръбопровод и канал, поливна система, паркова мебел, озеленяване – тревни площи, дървесна и храстова растителност, цветя, съществуващи детски площадки, създаване на нови алейно и декоративно (ефектно) осветяване, видеонаблюдение, детска площадка на мястото на разрушената “SOS Kindedorf ” и автоматизирана тоалетна.

Предложението на кмета и жители на региона да се построи неестествен рид, тъй че децата да се пързалят през зимата, не е признато. А можеше да се употребява пръстта, която в този момент се копае поради метростанция от линия 3, вместо да се кара на депото, ядосва се Цолов. 

Другият огромен проблем в " Оборище " съгласно Цолов са заведенията, които работят много след 22 часа, и шумът пречи на хората в квартала нощем. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР