Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който

...
Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който
Коментари Харесай

139 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

Малцина са тези, които осмислят живота си по метод, който им отрежда справедливо място във вечността. Те са неподвластни на забравата, тъй като е светла дирята им. Те са нашата мощ в слабостта, очакване и светлина. И напълно обяснимо е поклонението пред сходни персони и завещаното от тях.
Името на Владимир Димитров – Майстора непроменяемо поражда възприятие на национална горделивост. Сътвореното от художника е отражение на България и нравствените полезности на българина. Майстора твърдо има вяра в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството. И го потвърждава с творчеството си. Тази година честваме 139 години от рождението на бележития художник.
На 1 февруари 2021 година, 12:00 ч., в Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “ ще се състои деветото издание на церемонията по връчване на Националната премия за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 година до края на 80-те години на предишния век, след което е възобновена през 2012 година Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.
Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му достижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „ Владимир Димитров – Майстора “, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто самопризнание и тласък за българските създатели – връчването ѝ се трансформира в празник и събитие от национална големина.
От 2013 година насам с влиятелната премия са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова. Името на новия лауреат на премията ще бъде оповестено на публична гала в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.
По традиция награденият от миналата година демонстрира галерия в деня на оповестяването на идващия притежател на премията. „ Рисуването е моят живот и по този начин ще бъде до последно! “, споделя Елица Тодорова, чиито най-нови произведения ще бъдат показани в деня на честването. Тя е удостоена със званието „ Почетен жител на град Кюстендил “.
В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да прегледат представителната непрекъсната експозиция с произведения на Майстора, изложбата „ 120 години от рождението на Асен Василиев “ и експозиции с произведения на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.
В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „ Владимир Димитров – Майстора “ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР