Малцина очакваха голям пробив на срещата за излизането на Великобритания

...
Малцина очакваха голям пробив на срещата за излизането на Великобритания
Коментари Харесай

Преговарящите за Brexit, укротете драмата!

Малцина чакаха огромен пробив на срещата за излизането на Англия от Европейски Съюз тази седмица. Но със единствено шест оставащи месеца до Brexit и слаб напредък по основните въпроси, щеше да е хубаво да се чуят няколко окуражителни думи. Такива нямаше, написа Bloomberg в коментар на редакторския екип.

Британският министър-председател Тереза Мей приказва на събралите се европейски водачи в продължение на 10 минути и не им направи никакво усещане. Германия и Франция показаха мрачни подозрения за идното. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че договорката за Brexit е " доста надалеч ". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че проектът на Мей чисто и просто " няма да проработи ".

Подобни театрални осъществявания се чакат при договаряния. Но обкръжената от домашна политическа неустойчивост Мей има потребност от цялата помощ, която може да получи, с цел да реализира рационално съглашение. А такова съглашение, минимализиращо вредите и избягващо заплахите от Brexit, е в полза на всички.

Две покупко-продажби би трябвало да се сключат. Едната е политическа и обгръща и бъдещата търговия и разпоредбите за сигурност. Другата е по-важна и е формалното съглашение за отдръпване, което ще дефинира решението по " ирландския " въпрос (границата сред Северна Ирландия, която е част от Англия, и Република Ирландия, която е част от ЕС). Първата може да бъде скалъпена, за втората ще са нужни повече финес и еластичност.

По отношение на " ирландския " въпрос прагматизмът би трябвало да е водещ. Европейски Съюз счита, че Северна Ирландия би трябвало да остане в митническия съюз и единния пазар, което ще наложи инспекции на артикули, идващи от другите елементи на Острова. Тереза Мей е срещу това и желае цялата страна да остане в митническия съюз, в случай че не се реализира договорка. Според Европейски Съюз обаче това ще навреди на единния пазар.

Има допустими метод казусът да се позволи и един от тях е да не се драматизира толкоз, като да вземем за пример се вкарат повече инспекции надалеч от границата - на пристанища, във заводи или летища. Те могат да се вършат от английски чиновници, вместо от европейски.

Всяко съглашение ще изисква жертви. Европейски Съюз би трябвало да вземе поради, че Мей към този момент направи обилни взаимни отстъпки и по-трудна договорка ще заплаши ръководството ѝ. От своя страна, английският министър председател би трябвало да одобри, че по-различно съглашение за търговията със Северна Ирландия не е нападателно нарушение на суверенитета.

Разбира се, даже в този момент най-хубавото решение остава втори референдум, който ще разреши на британците да поправят заблудата Brexit, преди да е нанесла още вреди. Вотът е легално вероятен и мнозина го поддържат. Но часовникът тиктака.

И две договарящи страни би трябвало да намерят цивилизован метод да избегнат най-лошите резултати на процеса. За задачата на Мей ще ѝ се наложи да преживее раздорите в личната си партия, да подсигури договорка с европейските водачи и да накара Народното събрание да я ратифицира. Резултатът евентуално ще бъде да я намразят. Това е цената на прагматизма.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР