Малцина независими експерти вярват на официалната руска статистика за починалите

...
Малцина независими експерти вярват на официалната руска статистика за починалите
Коментари Харесай

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Малцина самостоятелни специалисти имат вяра на формалната съветска статистика за умрелите от ковид

© Reuters Русия е по-успешна в битката с COVID-19 от Запада с помощта на своята по-висша здравна система и отличното водачество. Въпреки че страната има едно от най-високите равнища на инфекции, смъртните случаи са една седма от тези в множеството страни. Това е по този начин, в случай че вярвате на съветската статистика.

Но малко на брой самостоятелни специалисти й имат вяра. Русия публично е записала малко над 300 000 случая на COVID-19 и 2900 умряли, което прави смъртност от под 1%, спрямо 4.5% в Германия и 14% във Англия. И въпреки всичко смъртността измежду съветските здравни чиновници на първа линия, които изготвят своя статистика, е към 16 пъти по-висока от тази в сравними страни, което подсказва, че формалните данни са прекомерно розови.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разхлабване на карантинните ограничавания

Въпреки това въз основата на тези цифри президентът Владимир Путин подреди на 11 май преустановяване на интервала на " неработни дни ", както разказа карантинното " затваряне " на страната, което той по този начин и не разгласи публично. Макар че трансферира отговорността за запазването на рестрикциите на районните управляващи, Путин даде да се разбере, че Русия е оставила най-лошото зад тила си. " Трябва да благодарим на нашите лекари и на нашия президент, който работи денонощно, с цел да избави човешки животи ", уточни представителят на Народното събрание.

Руското държавно управление бе ядосано, когато в същия ден в. Financial Times написа, че действителната смъртност може да е със 70% по-висока, а в. New York Times цитира специалист, който твърди, че може да е съвсем три пъти по-висока от формалните данни. Един народен представител изиска акредитациите на публицистите да бъдат анулирани. А представителят на Кремъл опроверга това, което назова проведена от Запада офанзива против Русия.

Междувременно някои съветски лекари декларират в обществените медии, че им е било подредено да намаляват числата за ковид, като включват в статистиката единствено тези, които са умряли непосредствено от заболяването, а не тези, които са имали съпътстващи болести, евентуално съдействали за леталния излаз. Близки на умрелите показват гнева си.

Подозренията нарастват и от неправдоподобните данни, идващи от някои райони. Например в Краснодарския край - регион с население от 5.2 млн. души, броят на записаните инфекции се трансформира единствено минимално, сред 96 и 99 случая дневно през последните две седмици. Това чисто статистически е извънредно необикновено.

Няколко други района дават странна статистика. Те демонстрират, че броят инфекции в районните центрове и този в прилежащите територии варират в противоположни направления, като по този начин се балансират взаимно и създават права линия от случаи в целия район.

Официалните данни демонстрират по-малко за ковид, в сравнение с за съветската политическа система, която като своя руски предходник изобилства от неистини. Руските избори създават сходни странни графики. Много съветски спортисти по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 година пък са вземали допинг, като това е било прикривано посредством скрито разменяне на пробите с урина с безмълвното утвърждение на управляващите.

Кремъл получава каквото желае да чуе

Константин Сонин от University of Chicago споделя, че казусът не е, че Кремъл крие или изкривява данните, а че постоянно въобще ги няма. Повечето районни ръководители не дават отговор непосредствено пред гласоподавателите, а са изцяло подвластни от Кремъл за статута и финансирането си. Те подават розови цифри, с цел да наподобява, че извършват заложените държавни цели. Целта е да се харесат на президента, не на хората. " Кремъл даже не би трябвало да им споделя какви данни да предават. Те знаят, че би трябвало да предават това, което Кремъл желае да чуе ", твърди Сонин.

През последните няколко седмици съветската държавна телевизия дава съвършената илюстрация на тази система. На Запад управляващите най-малко пробват да споделят с електората си и с медиите. По съветската телевизия хората виждат своите държавни представители да рапортуват на самоизолиралия се Путин посредством видеоконферентен екран. Екранът наподобява на съветска православна икона - Путин е позициониран в огромна централна рамка, заобиколен от 12 " апостола " в по-малки рамки.

И въпреки всичко този построен облик стартира да се пропуква. Популярността на Путин спадна до историческо дъно през последните седмици. На 17 май здравният министър на Дагестан - съветска територия с население от 3 млн. души в Северен Кавказ, съобщи пред локален блогър, че действителният брой на инфектираните в района е четири пъти по-висок от формалния и че заболяването е умъртвила 657 души, а не публично записаните 27. Общо 40 медицински лица са умряли. Путин упрекна локалните жители, че са опитвали да се лекуват у дома.

Някои огромни градове са по-отворени от Кремъл. Москва признава, че същинският брой на инфектираните може да е доста по-висок от формалните данни, и остави в действие карантинните ограничения.

Действията на Кремъл по отношение на актуалната рецесия припомнят на някои за опитите да се прикрие нуклеарната злополука с " Чернобил ", която накара руския водач Михаил Горбачов да подеме акцията за по-голямо отваряне - по този начин известната Гласност. " Цялата система е просмукана от подмазване, гонене на дисиденти и разкрасяване на фасадата. Ще сложим завършек на това ", декларира Горбачов пред своето Политбюро по това време. Путин, който стартира президентския си мандат преди 20 години с прикриване на потъването на подводницата " Курск ", е твърдо решен да не повтаря опита " Гласност ", който спомогна за срутва на цялата система.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР