Малтийското правителство заяви, че не е отговорно за недопуснатия от

...
Малтийското правителство заяви, че не е отговорно за недопуснатия от
Коментари Харесай

Малта отказа да поеме отговорността за отпратения от Италия нов кораб с мигранти

Малтийското държавно управление съобщи, че не е отговорно за недопуснатия от Италия транспортен съд " Лайфлайн " с над 220 избавени в Средиземно море мигранти на борда си. Той е вторият подобен кораб за последните две седмици, отпратен от противопоставящото се на имиграцията държавно управление в Рим, съобщи ДПА.

" Операцията в началото е била ръководена от координационния избавителен център в Рим, като либийските управляващи са поели отговорност за въпросните случаи на спасително-издирвателни дейности. В тези случаи малтийските управляващи не са били нито координиращият, нито способният орган ", съобщи представител на малтийското държавно управление. Плавателният съд - плаващ под името " Лайфлайн " и благосъстоятелност на немската филантропична организация " Мишън лайфлайн " - е бил с над 220 души на борда си, които съгласно организацията екипажът на кораба прибрал в интернационалните води. Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини даде да се разбере, че корабът не може да дебаркира в Италия и че Малта би трябвало да го одобри.

По-рано през днешния ден малтийският министър на вътрешните работи Майкъл Фаруджа съобщи, че Салвини би трябвало да се запознае по-добре с обстоятелствата и че Малта няма отношение към случая, тъй като спасяването е станало сред Либия и италианския остров Лампедуза.

Миналата седмица Салвини отхвърли да разреши на различен транспортен съд, цялостен със стотици хора, " Акуариус ", да дебаркира в италианските пристанища. В последна сметка той отплава към Испания. Във видеозапис, оповестен през вчерашния ден във Facebook, той разкритикува " Мишън лайфлайн ", че не е спазила напътствията на италианските и либийските управляващи. " Те рискуват живота на мигрантите в дребната гумена лодка, отхвърлят да слушат италианските и либийските управляващи и се намесват, с цел да могат да качат този скъп товар от хора - от човешка плът - на борда си ", сподели Салвини.

Също през днешния ден испанският министър на образованието Исабел Села съобщи, че испанският министър на външните работи Жозеп Борел е разговарял с малтийските управляващи, с цел да им предложи помощ по отношение на нов отпратен от Италия транспортен съд. Борел е разговарял и с италианските управляващи, добави тя. Вчера Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че през последните дни 220 души са се удавили край либийските крайбрежия в опит да прекосят Средиземно море и да стигнат до Европа. Броят е " по консервативни оценки ", съобщи представител на Обединените народи. Германската избавителна организация " Сий ай " отговори на тези вести и написа в Туитър: " За три дни 220 души са починали, а Матео Салвини приказва за " човешка плът ". Ужасяващо ".

Новото италианско държавно управление стартира все по-настойчиво да показва недоволствата на Италия, че с помощта на броя хора, бягащи от Африка по море, страната поема по-голям от полагащия й се дял бежанци. Много от тях се насочат към Италия, тъй като тя е една от най-близките точки на Европа до местата в Либия, откъдето отплават.

Противопоставящата се на имиграцията партия на Салвини " Лигата " е един от двата съдружни колегата в италианското държавно управление. Той към този момент беше декларирал, че другите страни би трябвало да одобряват повече бежанци и че прибираните в морето би трябвало да бъдат пренасочвани другаде.

Коментирай
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР