Малтийската евродепутатка Роберта Мецола бе избрана за нов председател на

...
Малтийската евродепутатка Роберта Мецола бе избрана за нов председател на
Коментари Харесай

Приятелка на ГЕРБ пое Европарламента

Малтийската евродепутатка Роберта Мецола бе определена за нов ръководител на Европейския парламент и зае мястото на умрелия наскоро Давид Сасоли. Избирането й бе безапелационно и приветствано от доста направления. Въпреки това биографията й породи въпроси по отношение на моралния й интегритет – както във връзка с правото на аборт, по този начин и в последователността по отношение на отстояването на върховенството на закона.

 

В избирането на Мецола на 18 януари нямаше изненада, защото определянето на титуляра за поста ръководител на Европарламента става след комплицирани пазарлъци и преразпределяне на постове сред водещите парламентарни групи. Новата председателка, която е излъчена от консервативния бранш е евродепутат от Европейската национална партия. И по този начин 43-годишната юристка, майка на четири деца и до момента заместник-председател на Европарламента, стана третата жена отпред на институцията след французойките Симон Вей и Никол Фонтен.

Кандидатурата й обаче не бе подкрепена единомислещо. Много от сътрудниците на Роберта Мецола, която е практикуващ католик като болшинството от жителите на Малта, бяха разтревожени от

позициите й против правото на аборт.

Малта е единствената страна от Европейски Съюз, където абортът по лично предпочитание е към момента противозаконен и при кандидатстването си за участие в съюза през 2004-а контракти уговорка, с която за нея се правеше изключение, написа " Монд ". Мецола също така гласоподава с " въздържал се " при приемането на резолюция против насилието над дамите през септември 2021-ва, както прочее и още 90 евродепутати от ЕНП.

Избирането отпред на Екологичен потенциал на жена, противопоставяща се на правото на аборт, четири десетилетия след Симон Вей, която като министър във френските държавни управления има основна роля точно за това право, както и за потреблението на контрацептиви и изобщо за правата на дамите във Франция, наподобява иронично. В момента, когато полските дами водят гневна битка против законите, признати от консервативното държавно управление във Варшава, на процедура забраняващи аборта, изборът на Мецола е в несъгласие с полезностите на Европейски Съюз.

По други дискусионни въпроси като имиграцията, правата на ЛГБТ общностите, върховенството на закона, корупцията новата председателка на Европарламента заема

демократични и проевропейски позиции.

Един от минимум консервативните депутати в своята парламентарна група, тя не е уличавана и в благосклонности към крайнодесни хрумвания и политики.

За чест на Мецола тя бе една от дребното политици в своята страна, които намерено подлагаха на критика държавното управление й след убийството през 2017-а на журналистката Дафне Каруана Галиция, която разследваше връзките сред ръководещите и мафията, и влезе в новините с отхвърли си да се ръкува с премиера Джоузеф Мускат след убийството. Възглавявайки битката против корупцията, през декември 2019-а тя прикани за оставката му, която той в последна сметка подаде през януари 2020-а.

На работата на Мецола в Европарламента постоянно се е гледало с съмнение в Малта, а през последните години дейната й роля по отношението на върховенството на закона й е навличала гневни рецензии, водещи началото си от политическите върхове.

Често й е прилепян

терминът " изменник ",

с цел да бъде дискредитирана в очите на малтийската общност. Мецола е определяна като работеща против ползите на личната си страна. Подобно разбиране бе изразено и от сегашния министър председател Робърт Абела, който при издигането на кандидатурата й за ръководител на Европарламента насилствено изрази поддръжката си за нея. " Ако не поддържа номинацията й, бих постъпил по този начин, както тя постъпи с нашата страна ", сподели Абела. Очевидно словосъчетанието бе евфемизъм, с цел да не бъде използвана думата " изменничество ". Малтийският министър председател сподели, първо, че Мецола е изменник, който работи против ползите на страната си, и второ, че ще поддържа номинацията на предателя, с цел да не стане и самият той подобен.

Ако сходни внушения звучат познато, то е, тъй като постоянно участват в инструментариума на тези политици, чиито спорни дейности биват разобличавани пред евроинституциите от представители на личните им страни – основно от по-източните страни членки на Европейски Съюз.

ЕНП поддържа и до през днешния ден предходните ръководещи у нас

И тъкмо по тази причина будят неразбиране позициите на Роберта Мецола по време на митингите против държавното управление на Бойко Борисов по време на митингите през 2020 година. У нас тя се прочу точно като защитничка на ръководещите от ГЕРБ. В подготвяната резолюция на Европарламента за

върховенството на закона у нас

тя настояваше да бъдат бъдат добавени случаите с президентските съветници, упрекнати в търговия с въздействие и причина за осъществяване на длъжностни закононарушения. Мецола изиска да попада и текст, в който се твърди, че прочут магнат на казина, туризъм и градежи, против който са повдигнати 18 обвинявания, финансира продължаващите митинги, като очевидно засяга укриващия се в Дубай предприемач Васил Божков.

В последна сметка резолюцията бе гласувана, като 33 ремонти от общо 50-те, препоръчани основно от ЕНП, отпаднаха, в това число и всички оферти на Мецола.

Но тук идва мястото на въпроса – по какъв начин по този начин един несклоняем герой за върховенството на закона в личната си страна, подготвен да бъде подложен на тежки рецензии и надали не демонизиран, заема отсрещната страна на барикадата, когато става дума за аналогична обстановка в друга страна?

И нелицеприятният, само че

логически отговор е партийната политика.

Роберта Мецола е евродепутат от ЕНП и точно като такава бе определена отпред на Европарламента. В него тя влезе като политик от малтийската Националистическа партия, която членува в ЕНП и е в съпротива от 2013-а. А министър председателят Робърт Абела и неговият предходник Джоузеф Мускат са представители на малтийската Лейбъристка партия, членуваща в Партията на европейските социалисти.

Що се отнася до обстановката в България, там бе противоположното – упрекваните в корупция ръководещи бяха участници в същото политическо семейство, към което принадлежи и малтийската представителка. Но в държанието й в действителност няма нищо изненадващо – нали самият водач на ЕНП, Манфред Вебер, за който избирането й бе самобитен успех, поредно и праволинейно поддържа партийните съдружници от ГЕРБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР