Малта изпреварва Хонконг като страната или територията с най-голямо повишение

...
Малта изпреварва Хонконг като страната или територията с най-голямо повишение
Коментари Харесай

България в топ 15 в света по ръст на цените на жилищните имоти

Малта изпреварва Хонконг като страната или територията с най-голямо покачване на цените на жилищните парцели през второто тримесечие на годината, съгласно световния заможен показател на Knight Frank.

Цените на жилищата на дребния средиземноморски остров са се повишили със 17% на годишна база през второто тримесечие, съгласно Knight Frank, които се базират на данни от Централната банка на Малта. Липсата на предложение в композиция със мощното показване на стопанската система, която набъбна с 6.6% предходната година, и мощната софтуерна промишленост, усилва търсенето.

Хонконг, който е най-недостъпният жилищен пазар в света, се подрежда на второ място, с растеж на цените от 16% през второто тримесечие. Хонконг оглавяваше показателя 10 пъти от 2009 година насам, само че пазарът там се чака да се охлади в идните месеци, вследствие на възходящите лихви, съгласно Knight Frank. През последните три месеца в някогашната британска колония, както и в Сингапур и Нова Зеландия, бяха въведени ограничения за изстудяване на растежа на имотния пазар.

“Несигурността, подбудена от комерсиалната война и евентуалното нарастване на лихвите по ипотечните заеми, оказват напън върху цените” в Хонконг, съгласно Алва То, вице-президент на Cushman & Wakefield Plc за Китай.

От Cushman & Wakefield чакат промяна на имотния пазар в Хонконг през 2019 година, откакто компанията за дялово вложение Gaw Capital Partners to CLSA Ltd. предвижда, че цените могат да паднат с до 15%.

Челната петица в класацията на страните с най-поскъпнали жилищни парцели през второто тримесечие се оформя от Латвия, Словения и Унгария, които регистрират двуцифрен напредък.

С двуцифрен растеж в цените на парцелите в процентно изражение могат да се похвалят още Ирландия (12%) и Турция (10.5%).

България се подрежда на 12-о място по растеж на цените на жилищните парцели през второто тримесечие. Според Knight Frank, цените на жилищата у нас са се повишили с 8.2% на годишна база в интервала април – юни. Ръстът за последните шест месеца възлиза на 3.6%, а за последните три - на 1.6%.

София зае 18-а позиция в класацията на Knight Frank по градове за първото тримесечие, когато цените на парцелите в столицата регистрираха растеж от 11.3%.

Виж повече тук:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР