Малко след началото си делото срещу бившия френски президент Никола

...
Малко след началото си делото срещу бившия френски президент Никола
Коментари Харесай

Никола Саркози отново в челен сблъсък с правосъдието

Малко след началото си делото против някогашния френски президент Никола Саркози за корупция през днешния ден беше отсрочено до четвъртък, откакто един от другите обвинени изиска отсрочване по здравословни аргументи, предадоха Франс прес и ДПА.

Съдът подреди да се направи здравно проучване на 73-годишния някогашен арбитър Жилбер Азибер, който не се яви на днешното първо правосъдно съвещание по медицински аргументи, предава Българска телеграфна агенция.

Азибер е някогашен почитан магистрат от Касационния съд - най-висшата правосъдна инстанция в страната. По това дело експрезидентът Саркози е упрекнат, че се е опитал да подкупи Азибер, с цел да получи поверителна информация за друго следствие, през 2014 година, обвързвано с финансирането на предизборната му акция, показва ДПА, базирайки се на френската телевизия Бе Еф Ем.

Саркози е упрекнат в корупция и търговия с въздействие при скандал, обвързван с телефонно подслушване. Това е първото сходно дело за 65-годишния политик, който беше обект на няколко други правосъдни следствия, откогато напусна поста си през 2012 година, показва Асошиейтед прес.

Бившият държавен глава се изправя пред съда в Париж дружно с 65-годишния си юрист Тиери Ерзог и Жилбер Азибер. Ако бъдат приети за отговорни, те може да получат присъди до 10 години затвор и санкция до 1 милион евро. Тримата отхвърлят да са направили престъпление.

Саркози и Ерзог са обвинени, че са дали обещание на Азибер работа в Монако в подмяна на даване на информация за следствие за хипотетично нелегално финансиране на кандидатпрезидентската акция през 2007 година, получено от най-богатата французойка - наследничката на концерна " Л'Ореал " Лилиан Бетанкур.

Саркози дойде в съда в Париж, заобиколен от своите юристи и телохранители в наличието на десетки публицисти. Процесът стартира без Азибер, чийто юрист изиска от името на клиента си отсрочване, поради влошено здраве и рисковете да пътува и да се яви пред съда в разгара на коронавирусната пандемия.

Преди Саркози единствено един някогашен френски президент - Жак Ширак - е бил съден и наказан, през 2011 година, на две години условно за корист с държавни средства. Саркози обаче е единственият в следвоенно време държавен глава, съден за корупция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР