Малко късно, но по-добре късно, отколкото никога. Това заяви актьорът

...
Малко късно, но по-добре късно, отколкото никога. Това заяви актьорът
Коментари Харесай

Антон Радичев с ИКАР за изключителен принос към българския театър: По-добре късно, отколкото никога

Малко късно, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Това съобщи артистът Антон Радичев в отговор на въпрос на БГНЕС по какъв начин се е почувствал откакто е схванал, че ще бъде почетен с Награда ИКАР 2023 за извънреден принос към българския спектакъл.

На въпрос на БГНЕС коя е най-запомнящата се роля, която е изиграл на сцената, Антон Радичев отговори: „ Много са функциите, които съм изиграл на сцената на Народния спектакъл, само че може би една от най-запомнящите, тъй като на мен особено ми споделят, че съм Радичков артист, тъй като съм взел участие в „ Опит за хвърчене “, в „ Суматоха “ и в „ Януари “ на Йордан Радичков, по тази причина съм впечатлен доста мощно от ролята „ Опит за хвърчене “, Петлето. “

„ В „ Опит за хвърчене “ съм летял доста добре и ми дадоха първата национална премия за актьорско майсторство “, върна се артистът в спомените си през 1980 година, като означи, че доста е дал на театъра, само че и че театърът доста му е дал.

„ Достатъчно е това, че съм бил на сцената на Народния спектакъл толкоз години. Половин век към този момент, 49 година “, акцентира Антон Радичев и добави, описа, че през 1974 година е назначен в Народния спектакъл.

Дай, Боже, да сме живи и здрави и да излизаме на сцената, да радваме феновете и да доставяме наслаждение, несъмнено “, заключи той.

Любо Киров, който ще получи премията „ Атракционно и театрално изкуство “, излъчена от Гилдията за атракционни и театрални изкуства, за приноса му в музикално-сценичното изкуство, съобщи пред БГНЕС: „ Много е благо. Винаги всяка оценка е една спомагателна мотивация да продължаваме да вършим това, което вършим. “ Той благодари на Гилдията за това, че са забелязали огромните концерти, които се случват, както и на всички хора, с които работи. „ Освен да благодаря, аз нямам какво да направя довечера, само че е готино, че музиката и артистите като цяло се преплитат в един огромен празник довечера, което си е доста прелестно “, сподели още артистът.

Пред БГНЕС артистът Светослав Добрев, номиниран в категория „ Поддържаща мъжка роля “ за Санчо Панса в „ Дон Кихот “ по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, показа, че е доста благополучен и поздрави всичките си сътрудници за този прелестен празник. „ Санчо Панса беше едно прекарване, което е незабравимо, тъй като това е от срещите, които се помнят дълго време и доста оказват помощ на артиста в неговото цялостно реализиране. Наистина огромно наслаждение беше да се работи с целия екип “, изясни той и добави, че е доста прелестно и хубаво, както и че да оценят труда ти, е ужасно значимо нещо. „ Мисля, че нещата се получиха и фактът, че театърът даде път на този план, е превъзходен “, сподели още Светослав Добрев. Актьорът съобщи, че театърът е задача и задача спектакъл е наложителна за всеки един. „ Мисля, че всеки, който влезе в това пространство, във всеки един спектакъл, ще откри светове, които в никакъв случай не е виждал, и ще преживее неща, които в никакъв случай не е преживявал, и може и да не му се случи, тъй че ходете на спектакъл, с цел да изживеете повече от един живот “, прикани той.

Огнян Симеонов е измежду тримата номинирани театрални артисти в категория „ Поддържаща мъжка роля “ за Порфирий Петрович в „ Престъпление и наказване “ по Фьодор Достоевски, реж. Дамян Тенев, Драматично-куклен спектакъл – Враца. „ Честит интернационален ден на театъра – 27 март. Това, което желая да направя незабавно, е, да пожелая триумф на всички номинирани “, насочи привет пред БГНЕС артистът. За своята роля, той изясни: „ Това беше една доста смела крачка в незнайното. Да се смъкна на сцена подобен грамаден разказ като „ Престъпление и наказване “, е гигантско предизвикателство, само че ние успяхме да намерим метод, да задържим от тази огромна книга две, три съществени линии, да ги изведем и да създадем зрелище. “ Според Огнян Симеонов представлението се приема добре от публиката. „ Вече на два фестивала бяхме, и то в чужбина, и тази номинация, която е в мое лице, тя е оценка за моите сътрудници, за театъра, с които дружно изградихме това зрелище, и за режисьора, който ни водеше от самото начало. Тези неща би трябвало да ни радват и да има и други такива самопризнания на нашата работа “, сподели още той. Актьорът показа, че се е почувствал вълнуващо, за него номинацията е била изненада, само че е чест да бъде тук и да показа представлението.

Актрисата Станка Калчева, номинирана в категория „ Водеща женска роля “ за Сестра Алоишъс в „ Съмнение “ от Джон Патрик Шанли, реж. Стайко Мурджев, Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ – Благоевград, сподели пред БГНЕС, че това е една страхотна пиеса, в която е номинирана и нейната партньорка – Мариана Бонева за „ Поддържаща роля “. „ Вълнувам се, би било отлично, в случай че тази премия отиде в Благоевградския спектакъл “, добави тя. Актрисата описа, че при всички случаи възприятието да бъде номинирана е прелестно. „ За мен тази номинация е доста значима, тъй като тя се случи в зрелище на Благоевградския спектакъл и мисля, че то е значимо за театъра, защото той, по мои наблюдения, се бори да слага добра, висока драматургия, да прави логичен спектакъл “, заключи Станка Калчева.

В Световния ден на театъра Съюзът на артистите в България връчва за 49-и път Националните награди за театрални изкуства ИКАР. Церемонията се организира в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, а номинираните се борят в категориите „ Дебют “, „ Водеща мъжка роля “, „ Водеща женска роля “, „ Поддържаща мъжка роля “, „ Поддържаща женска роля “, „ Режисура “, „ Сценография “, „ Майсторско техническо реализиране “, „ Авторска музика “, „ Драматургичен текст “, „ Постижение в кукленото изкуство “, „ Куклен театър “, „ Съвременен танц и пърформанс “, „ Дублаж при мъжете “, „ Дублаж при дамите “ и „ Вариететно изкуство “.

Награда ИКАР 2023 за чест и достолепие се присъжда на актрисата Мария Стефанова. Проф. Анастасия Савинова ще бъде удостоена с Награда ИКАР 2023 за преподавателска активност, а Награда на АКТ-УНИМА за важен принос в развиването на българското куклено изкуство се присъжда на Силва Бъчварова.

Наградата за „ Вариететно изкуство “, излъчена от Гилдията за вариететно изкуство се присъжда на Николай Серафимов за достиженията му в региона на Вариететното изкуство и Мюзикхола. На Теодосий Спасов ще бъде присъдена премията за „ Съвременна българска музика “, излъчена от Гилдията на музикалните актьори за извършеното международно турне. Излъчената от Гилдията на цирковите актьори „ Награда за цирково изкуство “ се присъжда на Лукреция Марио Малеволти за високи достижения в конния род. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР