Малко Каменяне се намира в община Крумовград, област Кърджали. То

...
Малко Каменяне се намира в община Крумовград, област Кърджали. То
Коментари Харесай

Селото, в което гласуваха 118% от хората

Малко Каменяне се намира в община Крумовград, област Кърджали. То не е нормално село. На фона на рекордно ниската интензивност на национално и регионално равнище на изборите през юли - 42% в страната и 28% за област Кърджали, в Малко Каменяне са дали своят вот 118% от популацията. Няма неточност - 100 и осемнадесет %. Това не е нелегално - допустимо е посредством дописването на гласоподаватели под листата за гласоподаване, само че е най-малкото подозрително. Същевременно, Малко Каменяне не е и чак толкоз особено. Въпреки че е рекордьор по интензивност, конкуренция не липсва. По време на последните избори в България през юли общо 269 секции са отчели 100% интензивност или по-висока. В голямата част от тях печелят Движение за права и свободи или ГЕРБ, с резултат над 70%. В случая с Малко Каменяне, Движение за права и свободи печели 84% от гласовете.

Секциите с над 100% интензивност, тези с рисков избор (над 70% за победителя) и съмнителната централизация на преференции, са единствено част от аномалиите, които " Капитал " преглежда в статистическите модели, извадени благодарение на. Те са освен мощен сигнал за евентуално пазаруване на гласове, само че и за изборни нередности и огромна организация из хиляди секции в България, които се отразяват на резултата на национално равнище. Въпреки дейните дейности на Министерство на вътрешните работи под управлението на Бойко Рашков във връзка с изчистване на изборния развой в България, на доста места това се оказва сложна задача.

Повечето от секциите с интензивност над 100% са на Движение за права и свободи, само че има и такива с победител ГЕРБ - да вземем за пример в с. Грашево, Пазарджик и в село Еровете, Кърджали. Еровете е показателна секция и за друго: до момента в който Движение за права и свободи печели съвсем цялата област Кърджали с впечатляващи проценти, в това съответно село ГЕРБ господства с близо 80% от гласовете.

Постигането на 100% интензивност е извънредно сложна задача, а постигането на по-висока от тази е съвсем непонятен феномен, който слага доста въпроси освен за операции, само че и за описите за гласоподаване. За да има 100-процентова секция да вземем за пример е нужно всички жители по лист да са били на място, никой от обитаемото място да не е емигрирал, както и една особена детайлност - всички по лист да са били живи. В множеството случаи тези секции са дребни, само че не постоянно. Два образеца идват от прилежащи села в община Руен, обл. Бургас: с. Струя, където интензивността е 100% при 370 гласуващи и с. Вресово, където интензивността е 101% при 382 гласуващи. Победител и в двете е Движение за права и свободи - с 90.5% от вота в Струя и 81.4% от вота във Вресово.

Официално Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) дава на ЦИК няколко предварителни листата, преди да разгласява финалните, по които се гласоподава. В тях на доктрина би трябвало да се нанасят промени в местоживеене и настъпили смъртни случаи, само че на процедура това не е толкоз несъмнено. ГРАО е една от най-непрозрачните структури в страната, като в всекидневен диалог с " Капитал " източник от ЦИК назова институцията " черна кутия ".
Как Движение за права и свободи завоюва от войната на Рашков против ГЕРБ
" Българите би трябвало да знаят кои са рекордьорите по пазаруване на гласове. Те са известни, аз няма да кажа някоя загадка. Това са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това демонстрира нашата статистика ", сподели в средата на октомври вътрешният министър Бойко Рашков в изявление за малкия екран на Слави Трифонов " 7/8 ТВ ". Рашков е прав: статистиката еднопосочно демонстрира, че въпреки ГЕРБ и Движение за права и свободи да не са единствените с гласове в съмнителни секции с рисков избор, те са единствените, които са статистически значими. Още при назначението си в първия длъжностен кабинет Рашков си сложи за цел да спре или най-малкото да ограничи пазаруването на гласове. През юли изглеждаше, че е съумял, изключително във връзка с следения избор в интерес на ГЕРБ. Подробната статистика от предходните избори обаче демонстрира, че спечелилият от войната на Рашков против ГЕРБ наподобява е Движение за права и свободи.

По време на изборите през април моделът на " Капитал ",,. През юли те са се нараснали до 862 секции. Абсолютният брой гласове от тях е скочил от 110 хиляди на 132 хиляди, като съвсем всички от тях са за Движение за права и свободи. Докато и броят извоювани гласове в такива секции, и броят на самите секции за ГЕРБ пада, придвижването на Доган и Пеевски регистрира растеж по всички индикатори.

Тук са нужни няколко ангажименти, които статистиката не може да хване:

Първо, Бойко Рашков в никакъв случай не е твърдял, че е спрял целия платен избор - в противен случай, той дава оценка, че Министерство на вътрешните работи е спряла " към 30% " от него, което наподобява изцяло реалистично. Скокът на Движение за права и свободи е по-скоро непряк резултат от дейностите на министерството, тъй като купеният избор за нея се оказва по-труден за улавяне, в сравнение с този за ГЕРБ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Образование 3 Свят
Второ, обяснението за покачвания брой секции с рисков избор може да бъде намерено най-малко отчасти в намалената интензивност, която смъква бариерата пред твърдите електорат. Казано с други думи, в случай че в една секция с общо 500 гласуващи е имало 200 купени гласа през април, а през юли " чистият " избор се е смалил доста до под 100 гласуващи, това би я вкарала в модела, без да има разлика в безспорната стойност на броя купени гласове.

Трето, в рисковите секции сигурно има и " чист " избор. Съотношението е мъчно измеримо. В случая на Движение за права и свободи голямата част от гласовете за партията са на етнически принцип, което си проличава и от областите, от които идват - главно Кърджали, Благоевград, Бургас, Разград, Хасково и Шумен. Важи обаче и противоположното - доста купени гласове не могат да бъдат хванати от статистиката там, където секциите са " поделени " или преобладаващият избор остава чист.
Сривът на ГЕРБ и растежа на Движение за права и свободи
На изборите през април в страната има 672 секции с над 70% за партията победител. От тях към 100 са на ГЕРБ, 10 на други партии, а всички останали над 550 - на Движение за права и свободи. На идващите избори - през юли броя е 861, от които 796 са на Движение за права и свободи, а 57 - на ГЕРБ. В безспорни цифри броят на гласове за ГЕРБ в тези секции е паднал от 14 хиляди на 8 хиляди, а броят гласове за Движение за права и свободи се е нараснал от 94 хиляди на 122 хиляди в границите на три месеца. Нито една друга партия няма даже хиляда гласа от сходни секции. Това не значи, че другите партии не купуват гласове, само че значи, че те не са статистически значими.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР