Малкият и среден бизнес се очаква да получи по-лесен старт

Малкият и среден бизнес се очаква да получи по-лесен старт ...

Сделка за $12 млрд. ще тласне онлайн бизнеса на малките фирми


Малкият и среден бизнес се очаква да получи по-лесен старт в онлайн бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Intuit, американска компания, която разработва софтуер за финансови и счетоводни услуги, както и за подготовка на данъчни документи и свързани услуги за малки предприятия, счетоводители и физически лица, придоби разработчика на платформата за автоматизация на маркетинга Mailchimp. Сделката на стойност 12 милиарда долара ще бъде платена със собствените пари и акции на купувача.

Intuit се стреми да популяризира Mailchimp със своята счетоводна услуга QuickBooks, за да „помогне на малкия и среден бизнес да започне онлайн”, коментира сделката изпълнителният директор на Intuit Сасан Гударзи.

„Заедно Mailchimp и QuickBooks ще бъдат мощен двигател за малки и средни предприятия да привличат и задържат клиенти, да управляват бизнеса им, да оптимизират паричния поток и да отговарят на регулаторните изисквания”, допълни Алекс Крис, старши изпълнителен директор на Intuit.
още по темата
Източници на Bloomberg съобщиха за преговорите за сливане на Intuit и Mailchimp в началото на септември, когато сделката се оценяваше на около 10 милиарда долара. Твърди се, че печалбата на Mailchimp по EBITDA възлиза на 300 милиона долара.

От десетилетия Intuit предлага на клиентите си счетоводен софтуер QuickBooks и софтуер за попълване на данъчни декларации TurboTax. От своя страна, Mailchimp е специализирана в услуги за дигитален маркетинг, включително социална реклама, така наречените връзки за пазаруване и продукти за автоматизация.

Докато Google е синоним на търсене в интернет, Mailchimp има подобен статус на пазара за имейл маркетинг, отбелязва SiliconAngle. Първоначално компанията се специализира в масово изпращане на електронна поща, но сега разработва няколко проекта, които, наред с други неща, помагат на онлайн магазините да интегрират електронна поща и автоматично да изпращат промоционални оферти на клиентите в подходящо време.

Освен това Mailchimp предлага инструменти, които помогат на бизнеса да изгради онлайн магазин от нулата и да провежда дигитални рекламни кампании.

Интересното е, че Mailchimp никога не е привличала инвестиции от рисков капитал от основаването си през 2001 г., което е рядкост за стартиращите компании. При това Mailchimp успява да реализира печалба.

До септември 2021 г. компанията има 13 милиона потребители по целия свят, 2,4 активни потребители (които пускат приложения Mailchimp поне веднъж месечно) и повече от 800 000 клиенти, които плащат за услугата.

Източник: technews.bg