Малкият и не толкова известен гръцки остров Тилос от групата

...
Малкият и не толкова известен гръцки остров Тилос от групата
Коментари Харесай

Тилос – колко е важно да бъдеш независим

Малкият и не толкоз прочут гръцки остров Тилос от групата на Додеканезите стана първият енергийно самостоятелен остров в Средиземно море, с помощта на вложения във възобновими източници.

Тилос – с 64.5 кв.км повърхност, е ситуиран сред Родос и Кос, наоколо до крайбрежието на Егейска Турция. Постоянните му поданици са малко над 500. През лятото жителите на острова нарастват стремглаво – той е посещаван от 13 000 туристи годишно, привлечени от спокойствието на зелените му хълмове и уединението на живописните плажове. Но не по тази причина островът бе определен всред 80 плана за финансиране по Програма „ Хоризонт 2020 ” на Европейски Съюз. Проектът на Тилос впечатли комисията със основаването на първата хибридна електроцентрала в Гърция за произвеждане на сила от личен вятърен парк и слънчеви генератори, която съхранява в акумулатори. „ Много съм горда с това, което постигнахме. Нашият триумф може да послужи за образец на всички островни общности “, признава пред Greek Reporter Мария Камма-Алифери, кмет на острова. Така произвеждайки лична сила, получена напълно от възобновими източници, тази дребна територия в Източното Средиземноморие доста понижи освен въглеродния си отпечатък, само че и разноските за ток на жителите си.

Слънчевите панели, конфигурирани в центъра на острова, са с оптимален потенциал от 400 киловата. Вятърните енергийни уреди, ситуирани тъкмо против турското крайбрежие, генерират почти 800 Kw сила. Кметът споделя, че цялата неизползвана сила, която се съхранява в акумулатори, може да се употребява и за други начинания и планове. „ Въведохме в употреба зарядна станция за електрически транспортни средства на острова. Шофьорите могат да зареждат електрическите си коли гратис “, споделя Камма-Алифери.

„ Ползите за островитяните скоро ще станат явни, сметките им за ток доста ще намалеят. Преди да реализираме енергийна автономия спиранията бяха постоянно събитие. Те се случваха може би два пъти седмично. Отстранихме този проблем с хибридната централа “, споделя кметицата. Домакинствата на острова, свързани до момента с електропреносната мрежа на близкия остров Кос, страдали от непрекъснатите спирания на електрозахранването, които причинявали вреди на инфраструктурата на острова и на туристическата промишленост. „ Голямата ни цел е да убедим хората да се върнат на острова. Надяваме се популацията да се усили на над хиляда непрекъснати поданици. Друга огромна цел е да превърнем Тилос в известна туристическа дестинация и да удължим сезона от май до края на октомври. ” Жителите на острова споделят концепцията, че дълготраен напредък и разцвет могат да реализират само със ценене на околната среда и с поддръжката на начинания, които биха понижили още повече въглеродния отпечатък. 

Гръцкото държавно управление ще мултиплицира опита на Тилос и ще поддържа с 1 милиарда евро вложения за енергийна автономност на други 20 острова, измежду които са Анафи, Агатониси, Антикитера, Гавдос,, Ерейкуса, Кастелоризо, Отонои и Сими. Значителна част от средствата ще бъдат вложени във възобновими енергийни мощности и предпазване на сила под формата на водород и акумулатори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР