Малките язовири са екологична бомба със закъснител. Такова мнение изрази

...
Малките язовири са екологична бомба със закъснител. Такова мнение изрази
Коментари Харесай

Бомби със закъснител ли са язовирите у нас?

Малките язовири са екологична бомба със закъснител. Такова мнение изрази инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб " Балканка " в изявление за.
Още по тематиката
Стратегията на страната за дребните язовири е надълбоко неправилна, сподели инж. Куманов. Според него огромна част от тези дребни язовири би трябвало да бъдат изведени от употреба.

" Всичките са строени при социализма, само че предназначението им е било главно към ТКЗС-та, да се вършат рибарници и вероятно с концепцията някой ден да бъдат употребявани за напояване. В момента нито едното, нито другото са налични. И в случай че ще харчим 2 300 000 лв. единствено за един язовир, единствено и единствено вероятно някой ден той да бъде трансфорат в рибарник, стопанската система на цялата тази работа е умряла ", разяснява той в предаването " Преди всички ".

Заради ерозията и сечта на гори огромна част от тези хиляди дребни язовирчета са цялостни с кал, разясни Куманов.

" Те съставляват екологична бомба със закъснител. "

Експертиза към момента имаме, компании също има доста, само че достъп до сходни задания и обекти - поправяне на язовири, имат единствено избрани компании, уточни Димитър Куманов. По думите му " философията, с която се отнасяме към тези язовири, е ужасяваща ".

Малките язовири са тип миграционни бариери и с тинята, която ги задръства, основават страшни проблеми, водата се скапва, сподели още специалистът.

По света махат остарели язовири, които са функциониращи, " а не такива, които са полуразпаднали, да ги спасяваме ", акцентира инж. Куманов.

" Защото след още 10 години или 15 ще би трябвало да влагаме същите пари още веднъж, а през това време този язовир ще се е напълнил догоре с кал. Това е безразсъден разход. "

Димитър Куманов посочи, че тези дребни язовири, които могат да бъдат употребявани за напояване, би трябвало да бъдат ремонтирани.

" Но не всичките вкупом. "

В огромните язовири би трябвало да се влагат доста пари, безапелационен е инж. Куманов.

Точно на противоположното е проф. Димитър Кисляков, началник на катедра " Хидротехника и хидромелиорации " в Университета по архитектура, строителство и геодезия, който разяснява пред , че не може да се приказва, че язовирите у нас са " цъкащи бомби ".

Ако не се поддържа механически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане рисков. Той може да бъде оборудване с висок второстепенен риск - т.е. при избрани събития освен той да се унищожи, само че и да има рискови последствия от това, изясни специалистът.

По думите му всяко техническо оборудване има потребност от постоянно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, доста действия изискват да се работи на изсъхнало.

В 21-ви век всевъзможни действия в строителството могат да се правят и под вода, само че със напълно други експерти, материали и на напълно други цени, безапелационен е професорът.

Той изясни, че преливниците спадат към така наречен облекчителни уреди и имат за задача да организират безвредно високата вълна. Има си условия за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета, изясни проф. Кисляков.

Собствеността върху язовирите мина през избрани стадии и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, сътвори се надзорен орган. Проблем у нас е, че прекалено много ведомства имат отношение към водите и ръководството на водите по принцип е отделено от техническото положение на оборудванията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало коренно безредие на цялата нормативна уредба, счита професорът.

Големите язовири у нас изрично са в положително положение, проблемите се вземат решение все по-добре. Ако би трябвало да обобщя, бих споделил, че сме се изкачили много над дъното, сподели в умозаключение проф. Кисляков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР