Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономическата ни система,

...
Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономическата ни система,
Коментари Харесай

Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия

Малките и междинни предприятия са гръбнакът на икономическата ни система, като те обезпечават работа на над 75% от заетите у нас и генерират 66% от добавената стойност. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на откриването на Международната конференция " Финансова и капиталова поддръжка за МСП – Sofia International Money Expo ” (SIM EXPO 2022). Той добави, че България е даже по-зависима от дребните и междинни предприятия по отношение на страните в Европа, където МСП обезпечават към 66% от заетостта.

" През последните 15 години следим трансформацията на българските дребни и междинни предприятия към високотехнологични производства и услуги с интензивно потребление на познания ", съобщи Стоянов. По думите му за този интервал делът на българските МСП във високотехнологичните производства и услугите с интензивно потребление на познания се е нараснал от 15% на 23%. Очаква се този тренд да продължи и през идващите години.

Министър Стоянов уточни, че дребните и междинни предприятия са по-адаптивни, само че и доста по-заплашени от спиралата от рецесии, пред която са изправени цяла Европа и светът. " Затова те би трябвало да бъдат подкрепени в процеса по интернационализацията им и да бъдат включени във веригата на доставки на задграничните компании ", изясни още икономическият министър.

Международната конференция се провежда от Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия взаимно с Българска търговско-промишлена палата и Съветът по вложения към БТПП.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР