Малките и средни бензиностанции нямат готовност и възможност да дават

...
Малките и средни бензиностанции нямат готовност и възможност да дават
Коментари Харесай

Малките бензиностанции без отстъпка от 25 стотинки за литър гориво

Малките и междинни бензиностанции нямат подготвеност и опция да дават отстъпка от 25 ст. на литър гориво

Това съобщи Иван Кашилски, ръководител на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, представен от

Нямат подготвеност, тъй като от Национална агенция за приходите още не са пуснали инструкции по какъв начин да дават отстъпката и какъв програмен продукт да употребяват, изясни Кашилски. Опасенията на асоциацията са, че софтуерът ще коства над 3000 лева, което е прекалено много за дребните търговски обекти, които така и така регистрират спад да клиентите поради високите цени.

Малките и междинни бензиностанции нямат и опция да дават отстъпката, тъй като би трябвало да дадат свои пари, които по-късно да чакат от държавната хазна, сподели Иван Кашилски. Парламентът реши, че бензиностанциите ще приспадат дадените отстъпки от 25 ст. на клиентите си от отговорностите по Данък добавена стойност, като това ще става с подаване на месечните данъчни заявления за Данък добавена стойност. Но в случай че дребен търговски обект дава отстъпка то 25 ст., той ще продава на цена под себестойност и след приключване на месеца ще има Данък добавена стойност за приемане от хазната. За да бъде възобновена сумата, данъчните може да създадат цялостна проверка и действително парите да бъдат получени с няколко месеца забавяне, притесняват се от сектора. А дребните търговци на горива към този момент нямат свободни пари, с които да дават отстъпката от 25 ст. и да чакат няколко месеца, с цел да получат парите от хазната. Миналата година купувах 1000 литра гориво за 1800 лева, а в този момент дават 3400 лева, сподели Иван Кашилски.

Въвеждането на отстъпката е скица да се унищожи секторът с горивата, добави той. Според него единствено огромните компании могат да си разрешат да дават отстъпката. Причината е, че те имат и други действия, за които заплащат Данък добавена стойност и елементарно ще могат да приспадат дадената отстъпка от отговорностите си по Данък добавена стойност. Фирмата с господстващо състояние на пазара на горива в страната към този момент е привлякла огромните корпоративни клиенти, като им е предложила карти за зареждане с огромни отстъпки, сподели Иван Кашилски. Останалите търговци на горива не могат да предложат такива ниски цени. Ще има всеобщи банкрути, съобщи Кашилски.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР