Малките градски автомобили остават все повече на заден план, измествани

...
Малките градски автомобили остават все повече на заден план, измествани
Коментари Харесай

Тествахме най-евтиното Suzuki

Малките градски коли остават от ден на ден на назад във времето, измествани от практични кросоувъри или даже не толкоз практични по-големи SUV-та. Въпреки това, на пазара към момента съществува подобен сегмент, който има своите фенове, а ние тествахме един от най-достъпните коли в него.



Последната генерация на Suzuki Swift беше показана за моделната 2017 година, а през септември предходната година бе показан и рестайлинг, който донесе повече промени при задвижването и технологиите, в сравнение с такива по дизайна.



Версията която тествахме се отличава с бял цвят, 1.2-литров бензинов мотор от вида мек хибрид и предно предаване. Визирайки предното предаване, би трябвало да отбележим и, че моделът е единствения в този клас който се предлага и със задвижване на четирите колела.
Екстериор
Както споменахме, образно моделът не се разграничава доста от версията преди рестайлинга, като във външността можем да разпознаваем предните фарове с LED технология, които разполагат и с автоматизирано превключване сред къси и дълги светлини, както и много стилните дневни LED светлини.



В страничната линия усещане вършат вградените дръжки на задните порти, които са интегрирани в „ C “ колонката, което се прави за автомобилът да наподобява на подобен с три порти. Стоповете също разполагат с LED технология, а в долната част на задната ризница е инсталирана светлината за мъгла, напомняща на тази при колите от Формула 1.



Като цяло автомобила е с много практични размери, дължината му е малко над 3.8 метра, а тежестта не надвишава 1000 кг, даже и при най-високите равнища на съоръжение. Тестовият Swift беше оборудван с алуминиеви 16-цолови джанти, само че в случай че изберете базовото равнище на екипировка ще би трябвало се задоволите с 15-цолови джанти.
Интериор
Трябва да си признаем, че тук бяхме много прелестно сюрпризирани. Въпреки относително дребните размери на колата, мястото в интериора е изцяло задоволително. Това се дължи най-вече на позицията на предните седалки, които при оптимално издърпване обратно, застават тъкмо в средата на Suzuki-то. Важно е да се означи, че тогава мястото за краката на пасажерите в задната част става съвсем незначително, само че даже и лидерът и пасажерът до него да са с растеж от 190 см, настройката на предните седалки не би трябвало да е в оптимално последна позиция.



Що се отнася до останалата част от салона, то усещане вършат някои ефектни и функционални варианти. Една такава да вземем за пример е климатроникът, който е с физически „ врътки “, което в последно време е все по-рядко срещано събитие. Над него пък се вижда 7-инчов екран с вградена навигация, Android Auto и Apple Car Play. Свързването на „ ябълкови “ устройства обаче е по-трудно, в случай че не става въпрос общоприетата Bluetooth връзка за диалози. От друга страна пък при Android-ските устройства нямаше никакви проблеми.



Обръщайки внимание на материалите, които са употребявани в салона, то предстоящо, те не са от най-скъпо изглеждащите, само че надали и това е задачата на марката с тъкмо този модел. Сглобката обаче е на обичайното, точно за японските коли, равнище. Воланът се настройва по дълбочина и височина, а върху него можем да открием копчета за надзор на адаптивния круиз надзор, системата за следене на лентите, ръководство на мултимедията и бутон за промяна на показанията на екрана пред лидера.



За разлика от множеството нови коли, Swift се предлага с аналогов километраж и обортомер, само че пък дребен пъстър екран сред тях предлага много информация. Традиционните изминати километри и разход на гориво могат да бъдат открити точно там, като дружно с тях има и няколко варианти за хибридната система които демонстрират източника на задвижване (ДВГ/електромотор), както и това какъв брой гориво е спестено с помощта на батерията. Другите показания припомнят тези при спортните коли, като демонстрират канара за употребявани конски сили и въртящ миг и даже така наречен G-метър.



Освен към този момент упоменатите адаптивен круиз надзор и система за следене на лентите с интервенция при излизане от вярната траектория, то дребното Suzuki може да се похвали още със система за различаване на пътните знаци, както и система за предизвестие при конфликт. Камера за задно виждане, заден парктроник и затопляне на седалките също бяха част от оборудването на тестовия автомобил.

Двигател и ходови характерности
Автомобилът, който ни беше възложен за тест, се задвижва от 1.2-литров бензинов мотор с по този начин наречената мека хибридна система. Това значи, че колата разполага с 12V стартер-генератор, който се употребява основно в помощ на старт-стоп системата. Батерията се зарежда от силата при прекъсване или втурване, а електромоторът е с мощ от съвсем 3 конски сили. Общата мощ на Swift е 83 конски сили, а оптималният въртящ миг доближава 107 нютон метра при 2800 оборота в минута.



Както отбелязахме и първоначално, автомобилът се предлага с предно предаване, какъвто тествахме ние, и със задвижване на четирите колела, който имаме вяра че ще е много занимателна играчка за снежните месеци. Като цяло колата се усеща много пъргава, с помощта на ниското си тегло, макар че по каталожни данни, ускорението до 100 км/ч лишава 13.1 секунди. Ако изберете CVT трансмисия, а не механичната с 5 предавки, каквато пробвахме ние, то може да свалите близо секунда при спринтът до 100 км/ч. По-доброто ускоряване обаче е за сметка на разхода. Според заводските данни Suzuki-то реализира разход от 5.1 л. на 100 км спрямо 4.7/100 при механичната трансмисия.



Въпреки, че рядко можем да се съгласим със заводските данни когато става въпрос за разход на гориво, то този път можем да потвърдим този невисок разход на гориво. Шофирахме автомобила четири дни, през които изминахме към 200 км по автомагистрала, към 150 км по други извънградски пътища и към 300 км в градски условия, за където основно е предопределен Swift. При този наш цикъл, стойностите на ръб компютъра варираха сред 4.7 л/100км и 4.9 л/100км.
Цена
Цените на базово Suzuki Swift стартират от 29 990 лева, само че след общ бонус, който включва предаване на автомобил за преработване (2000лв) и бонус за това че закупувате хибриден автомобил (2500лв), то цената доближава 25 990лв. Отстъпката е налична за всички модели, като за най-високо оборудван 4х4 Swift с механична трансмисия ще са ви нужни 34 590лв, а за версия като тази която тествахме ние ще би трябвало да се разделите с малко над 31 хиляди лв..



Въпреки относително ниските цени е забавно да се означи, че отваряйки най-големият български уебсайт за коли – , автомобилът държи много висока цена на вторичния пазар и даже близка до тази на нов автомобил.
Обобщение
Като цяло новото Suzuki Swift предлага повече в сравнение с се вижда извън. Като основни качества можем да отбележим просторния интериор и относително ниската цена, несъмнено с конкретизиране, че мястото за пасажерите прави компромис с размера на багажника, чиито размер е 265 л с изправени облегалки. Мощността на мотора е изцяло задоволителна за умерено шофиране, а що се отнася до хибридната система, то тя е по-скоро с цел да покрие еко-изискванията и надали ще забележите останалите преимущества от нея. Като цяло един доста добър автомобил в този клас, който никога не би трябвало да пропускате в случай че сте се насочили към субкомпактен хечбек.



СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР