Малка финландска банка категорично пренебрегна указанията на европейските регулатори относно

...
Малка финландска банка категорично пренебрегна указанията на европейските регулатори относно
Коментари Харесай

Датски кредитор е първият нарушител на правилата за дивидентите

Малка финландска банка изрично подцени напътствията на европейските регулатори по отношение на изплащането на дивидентите с претекст, че игнорирането на акционерите ще е много рискова мярка в дълготраен проект. Alandsbanken разгласи при започване на новата година, че е "предпочела да не следва " рекомендациите на финансовия надзирател на Финландия в частност и в по-широк аспект - на Европейската централна банка. Просто тъй като облагите на дребния заемодател за 2019-а "са най-високи в сто-годишната история на институцията ".

В публично изказване за медиите Alandsbanken показва, че контролните органи "не вършат разлика сред най-силните и най-слабите банки в Европа ". Банковият ръб е уверен, че "дългосрочните опасности за кредитора могат да са надалеч по-сериозни в случай че, въз основа на настоящето ниво на приходите и заплахите, се следват рекомендациите на регулаторите вместо да стартират да се регистрират и други значими банкови групи от акционери ".

На 15 декември 2020-а ЕЦБ подвигна възбраната върху изплащането на дивиденти, само че при спазването на строги ограничавания. "Общата сума на заплащанията към вложителите и на противоположното изкупуване на акции би трябвало да е под 15% от кумулативната облага на съответната банка през 2019-2020-а или да не надвишава 0.2% от коефициента на финансова адекватност на първокласния капитал - което число е по-ниско ", гласи формалното известие на институцията по въпроса. Указанията ще важат до септември 2021-а и включват рекомендация към кредиторите да "са доста скромни " с премиалните хонорари и по-скоро да употребяват капитала за финансиране на семействата и на фирмите.

Тези условия са надалеч по-сурови в сравнение с други регулатори, като да вземем за пример "Бен ъф Инглънд ". Английските централни банкери позволиха на кредиторите от Острова да заплащат дивиденти, чийто общ размер не надвишава 0.2% от сумата на претеглените им съгласно риска активи или кумулативните облаги за тримесечията през 2019-а и 2020-а след изключване на разпределените към акционерите средства.

Alandsbanken, която разгласи, че не чака да получи държавна помощ при тази или в бъдещи рецесии, предлага дял в размер на едно евро за акция за 2019-а, което е еквивалентно на 59% от облагите за една скъпа книга - съвсем четири пъти над напътствията на ЕЦБ.

Европейските централни банкери упражняват контрол върху най-едрите кредитори на еврозоната, до момента в който националните регулатори управляват по-малките банки. Някои от тях са получили позволение да платят дивиденти, а немският финансов регулатор BaFin разгласи, че ще разреши сходни разноски, в случай че банките са задоволително мощни във финансов аспект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР