Маларията е протозойна инфекция, която се причинява от четири вида

...
Маларията е протозойна инфекция, която се причинява от четири вида
Коментари Харесай

Антималарийни лекарства


Маларията е протозойна зараза, която се предизвиква от четири типа плазмодия: P.vivax, P.ovale, P.malariae, P.falciparum.
Характерна е за тропичните и субтропичните региони на света – съвсем цяла Африка, южните елементи на Азия, северните елементи на Южна Америка.

Заболяването се предава най-вече посредством захапване от инсекти. Заразените хора може да не усещат признаци на болестта, само че са преносители. При захапване от комар, той към този момент носи паразита и може да го съобщи Някои типове маларийни плазмодии могат да се задържат в хепатоцитите 6 до 8 месеца.

Как да се предпазим?
Ако планувате пътешестване в регионите с висока периодичност на разпространяване, вземете ограничения като се посъветвате с доктор.

Свързани публикации.. Някои медикаменти подготвят към фоточувствителност 0 Антимикотици против гъбички по ноктите и кожата 0 Антибиотици, противогъбични и противовирусни по време на кърмене 0

На скоро американската лекарствена организация утвърди нов антималариен артикул – Tafenoquine. Клиничните изследвания демонстрират отлични резултати в лекуването и профилактиката на малария. Той унищожава изцяло маларийните плазмодии в черния дроб. Важно преимущество на този артикул е улеснената – еднократна доза. Това е извънредно достижение в региона на маларийното лекуване за последните 60 години.

Другите антималарийни, се одобряват в двуседмичен курс. Лечението с Tafenoquine би трябвало да даде подтик на битката със болестта и даже изцяло премахване.
Нежелани резултати . Наблюдава се развиване на метхемоглобинемия (заболяване на кръвта) и тежка анемия при пациенти с глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен недостиг. При тях лекарството е противопоказано. Някои от клиничните проби са посочили нетърпимост при хора с психиатрични болести

Chloroquine е едно от класическите антималарийни медикаменти. Приема се перорално. Стомашно-чревната му резорбция се реализира бързо и в цялостна степен. Разпределя се бързо в тъканите като се концентрира в черния дроб, слезката, бъбреците, белия дроб, мозъка, корнеята и ретината. Ефективен е против четирите типа плазмодии (в регионите на централна америка, Хаити и Северна Африка.

Нежелани резултати. В ниски дози Chloroquine може да е причина за анорексия, гадене, повръщане, диария, болки в корема, главоболие, понижаване на зрителната заостреност, кожни обриви и сърбеж (особено при хора от черната раса). При дълготрайно лекуване с препарата е допустимо развиване на необратима ретинопатия (увреждане на ретината), нарушаване на слуха и миопатия (увреждане на мускулните влакна). Chloroquine може да провокира обостряне на псориазис.

Дозировка . Предозирането на препарата е обвързвано с необратимо увреждане на ретината. При малариен припадък на възрастни през първия ден лекуването стартира с 1g, последвана от 500mg след 6-8 часа и продължава с дози от 500mg еднократно на ден през втория и третия ден.

За осъществяване на профилактика на малария при възрастни, препаратът се ползва в доза по 500mg седмично, в един и същи ден. Приемът стартира 2 седмици преди пътуването в рисковия регион и приключва 4-6 седмици след напускането на региона.3012
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР