Малък силициев чип може да променят функцията на живите части

...
Малък силициев чип може да променят функцията на живите части
Коментари Харесай


Малък силициев чип може да променят функц


Малък силициев чип може да трансформират функционалността на живите елементи на тялото
(снимка: Indiana University School of Medicine)

Иновативно с илициево устройство може да трансформира кожната тъкан в кръвоносни съдове и нервни кафези. Разработката към този момент е минала от стадия на първообраз към стандартизирано произвеждане, което значи, че може да се осъществя по пореден и възпроизводим метод.

Проектът, дело на откриватели от Медицинския факултет на Университета в Индиана, Съединени американски щати, планува евентуалната приложимост на устройството като лекуване за хора с разнообразни здравословни проблеми. Публикация за нововъведението се появи преди броени дни в „ Nature Protocols ”.

Технологията, наречена „ тъканна нанотрансфекция ”, съставлява неинвазивно устройство с наночип, което може да препрограмира тъканната функционалност посредством използване на безвредна електрическа искра за снабдяване на характерни гени – в границите на част от секундата, разяснява.

При лабораторни проучвания устройството сполучливо е преобразувало кожна тъкан в кръвоносни съдове, с цел да възвърне тежко засегнат крак. В момента технологията се употребява за препрограмиране на тъкани за разнообразни типове лечения, като да вземем за пример възобновяване на мозъчни увреждания, породени от, или попречване на увреждане на нервите, породено от.
още по темата
Докладът, който разказва основаването на чипове за тъканна нанотрансфекция, ще разреши на други откриватели да вземат участие в разработките в областта на регенеративната медицина, разяснява Чандан Сен, шеф на Центъра за регенеративна медицина и инженерство в Индиана, който е и водещ създател на обявата.

„ Този дребен силициев чип дава опция за, които могат да трансформират функционалността на живите елементи на тялото ”, твърди ученият. „ Например, в случай че кръвоносните съдове на някого са били развалени заради пътнотранспортно произшествие и има потребност от кръвоснабдяване, ние към този момент не можем да разчитаме на съществуващия кръвоносен съд, тъй като той е смачкан; само че можем да превърнем част от кожната тъкан в кръвоносни съдове и по този начин да спасим крайника, който е в риск ”, разяснява Чандан Сен.

Достъпната информация за процеса на произвеждане ще докара до по-нататъшно развиване на чипа с вярата, че някой ден той ще бъде употребен клинично на доста места по света. Чандан Сен се надява до една година да кандидатства за утвърждение от FDA за чипа. След като го получи, устройството ще може да се употребява за клинични проучвания при хора, включително пациенти в лечебни заведения, здравни центрове и незабавни отделения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР