Мала Перешкепина. Всебългарският събор, подкрепен от неправителствени организации и обществени

...
Мала Перешкепина. Всебългарският събор, подкрепен от неправителствени организации и обществени
Коментари Харесай

Balkan Insight: В Украйна ще се проведе обединителен събор на българите

Мала Перешкепина. Всебългарският събор, подсилен от неправителствени организации и публични фигури, ще се организира на 16-17 септември наоколо до село Мала Перешкепина, Централна Украйна, предава Balkan Insight. С него ще бъде маркирана 105-та годишнина от откриването на гроба на основателя на българската страна хан Кубрат край украинското село в Полтавска област.
Организаторите означиха, че събитието няма съответен политически дневен ред и към момента не е получило формалната поддръжка на българското държавно управление, само че има поддръжката на над 50 общини и Държавната организация за българите в чужбина.
„ Всебългарският събор в село Мала Перешкепина в Украйна е ориентиран само към [запазване] на духовната и културна памет на българите ", съобщи на конференция във вторник Румен Спасов, ръководител на комисията, отговаряща за организирането на събитието.
По-рано през юни Спасов разясни, че задачата на самодейността е да трансформира планината на хан Кубрат в свято място за българите.
„ Нашата цел е да превърнем това място в българска Мека ",подчерта Спасов. Основен настойник на срещата е българският професионален боксьор Кубрат Пулев.
Комитетът набра средства за построяването на монумент на Кубрат и неговите пет сина в Мала Перешкепина. През 2001 година българската общественост в Украйна, водена от украинският политик от български генезис Николай Габер и водача на Партията на патриотите в Украйна, издигна паметника на планината и организира първия Всебългарски събор. През 2012 година бе направена и алея към мемориалния парк.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР