Максималната достоверност на “щадящите проби” е 57%Кацаров нарушава закона, превръща

...
Максималната достоверност на “щадящите проби” е 57%Кацаров нарушава закона, превръща
Коментари Харесай

Учители събират плюнки за тест

Максималната меродавност на “щадящите проби” е 57%
Кацаров нарушава закона, трансформира класните стаи в лаборатории

Тестът коства сред 15 и 20 лева

Учители в началния курс още от идната седмица ще са принудени да събират плюнки за COVID-тест от всички деца в класовете си. След това ще трансферират пробите от чашите в специфични контейнери и в случай че някоя от тях е положителна, детето ще бъде изпращано в лаборатория за втора инспекция. Това плануват прехвалените “щадящи тестове” за възпитаници от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

“Труд” изпрати въпроси на здравното и просветното министерство за детайлности към нововъведението. От ведомството на Кацаров дадоха отговор следното: Към момента на пазара са налични щадящи слюнчени проби за определяне на COVID-19, които са за професионална приложимост или за самотестване. В този смисъл поради типа на теста не е наложително да се ангажирани медицински лица, а тестванията да бъдат под контрола на други лица.

Картината стана по-ясна след отговора на министерството на образованието: “МЗ ще обезпечи слюнчени проби - НЕ близалки, а предоставяне на слюнка в чашка, които ще могат да бъдат прилагани от учителите, без да е нужна помощ от здравно лице.”

“Учителите вместо да преподават уроци ще събират слюнки. Това е цялостен абсурд”, реагира лабораторният доктор Георги Тодоров. Той изясни, че оптималната меродавност на слюнчените проби е към 57%. “Тези проби бяха изхвърлени от цяла Европа, в този момент някой се пробва да ни ги пробута на нас”, разяснява още доктор Тодоров.

Той напомни, че вземането на проби за SARS-CoV 2 e здравна активност, а законът за здравето не разрешава сходни действия да се правят от немедицински лица. “Освен това същият този закон споделя, че медицински действия не могат да се правят на нерегламентирани места. За лабораториите има специфични изисквания”, акцентира доктор Тодоров. Той напомни, че самият длъжностен министър Стойчо Кацаров през юли закри нерегламентиран пункт на Дунав мост, където се правеха проби за Коронавирус.

Като безсмислено упражнение за доста пари дефинира концепцията на Кацаров за бързи и щадящи слюнчени проби в учебно заведение лабораторният доктор Снежен Снегаров от Варна. Той изясни, че в случай че тестванията се организират по всички правила след приемане на резултатите от пробите щяло да бъде време децата и учителите да си потеглят за у дома. Според Снегаров сходни проби костват сред 15 и 20 лева



1. След като се извадят нещата от комплекта, в кутийката непосредствено се поставя слюнка. 2. Пипетка взима от секрета и го поставя в контейнерчето, в което има различен разтвор. 3. Разклаща се и по-късно се капват няколко капки в касетката. Резултатът се регистрира след 12 минути.
Асен Александров, шеф на 51. СУ: Педагозите ще оказват помощ за пробите
50% от родителите със единодушие

Идеята е тестванията на учениците да се вършат благодарение на учителите, посочи пред “Труд” Асен Александров, шеф на 51. СУ “Елисавета Багряна” в София.

“За най-малките ще гледаме да осигурим по 2-3 учители първоначално, с цел да оказват помощ. Тези проби имат индикативна стойност. Ако дете покаже позитивен, викаме родителите и те отиват дружно да създадат вършат тест в сертифицирана лаборатория. Ако се удостовери, се карантинира, в случай че не - детето се връща в училище”, обясни той.

По думите му, като се тестват 400 деца, даже да не са толкоз точни пробите, от количеството, ще се получава доста по-добра информация. “Ще хванем доста случаи, които другояче не съумяваме при безсимптомно каране”, сподели Александров.

“Ако министерството сложи алтернативата присъствено образование с проби или от у дома без проби - изборът е явен. Дори в страните, където са имунизирани, се вършат проби на децата. Аз съм сигурен, че над 50% ще са родителите, които ще се съгласят при нас”, уточни още той.


Обществена поръчка за 13 млн. лева
Пробват връщане в клас на най-малките другата седмица
Учителите ще влизат със зелен документ



Поетапно връщане на учениците ще се опитат да приложат Министерство на здравеопазването и МОН.

Малките възпитаници от I до IV клас ще се върнат присъствено в учебно заведение от идната седмица, в случай че здравното министерство разгласи публичната поръчка за антигенни проби и успее да ги даде на школата. Това се разбра от думите на служебния министър Стойчо Кацаров. Двамата с просветния министър проф. Николай Денков през вчерашния ден оповестиха, че се мисли по какъв начин да се върнат учениците по-бързо в клас.

Затова те оферират страната да купи проби за 13 млн. лева, с които да се прави филтър в учебните заведения всеки понеделник и четвъртък по време на първия час. Тестовете ще бъдат слюнчени, само че не от вида близалка - децата ще дават слюнка в дребен резервоар или пликче, след което към нея ще се прибавя реактив и ще се регистрира резултат до 15 минути.

Тестването ще става със единодушието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Също два пъти седмично ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в учебно заведение без зелен документ на имунизиране или за преболедуване.
Ако сработи схемата, тя ще се приложи и за по-големите възпитаници, обясниха Кацаров и Денков.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР