Макрорамката на проекта на бюджета на Община Стара Загора за

...
Макрорамката на проекта на бюджета на Община Стара Загора за
Коментари Харесай

Бюджетът на Стара Загора за 2021 г. е 180 628 775 лева, ето кои са приоритетите в него

Макрорамката на плана на бюджета на Община Стара Загора за 2021 година е 180 628 775 лв.. В тези средства са включени дотацията за делегирани от страната действия и лични доходи, действия, финансирани с общински доходи, както и преходният излишък. Близо 217 млн. лв. (216 771 876 лева) е общо индикативният годишен план за сметките за средства от Европейски планове и стратегии и бюджета на Общината. Това стана ясно нощес по време на публичното разискване на плана за бюджета на общината. В съпоставяне, през миналата година средствата, с които е разполагала администрацията общо, са били общо малко над 177 млн. лв..
Основен приоритет пред локалното управление остава запазването на фискалната резистентност, провеждането на поредна и предвидима политика и опазване на уравновесен постоянен общински бюджет. От думите на шефа на Дирекция „ Финанси, бюджет и счетоводни действия “ Цанка Ганева стана ясно, че в проектобюджета за 2021 година са заложени редица ограничения, акценти и параметри, които са ориентирани към поддръжка на необятен кръг от жителите на общината с разнообразни потребности в актуалната спешна обстановка, пенсионери, обществено слаби жители, учители, деца, възпитаници, младежи, спортни и културни деятели, както и към бизнеса, което характеризира бюджета като антикризисен. Същевременно проектобюджетът е ориентиран към развиването на града, естетична градска среда и възстановяване качеството на живот.
Очакваните приходи от локални налози и такси са планувани в сходство с размерите, избрани от Общинския съвет, с изменените и допълнени наредби за определянето и администрирането на локалните налози и за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на общината. Главният финансист акцентира, че се резервират размерите на данъчните ставки, общински такси и цени на услуги и не престават дейности за възстановяване на събираемостта на общинските данъчни и неданъчни доходи.
Най-голям условен дял в общия бюджет на община Стара Загора за 2021г.– 38.74% има функционалност „ Образование “. Проектобюджетът на функционалността възлиза на 69 979 414 лв., което демонстрира доста нарастване, с близо 9 млн.лева, по отношение на първичния бюджет на 2020г. Заложено е нарастване на трудовите хонорари на педагогическия личен състав с над 15%. Във функционалност „ Здравеопазване “ за 2021 година също се следи нарастване с над 1,6 млн.лева като доближава 9 636 977 лв.. С над 3,3 млн.лева се усилва проектобюджетът на разноските на функционалност „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи “ възлиза на 12 680 310 лв..

Проектобюджетът на функционалност „ Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и запазване на околната среда “ е в размер на 19 358 405 лв.. По-важните разноски са за улично осветяване - 2 450 0000 лева.; рехабилитация на уличната мрежа – 3 500 000 лева.; действия по непорочност – 10 798 000 лева.; действия по озеленяване - 1 756 359 лева.; финансовите разноски за 2021 година на функционалността са в размер на 6 228 721 лв..
С 8 271 744 лв., в това число държавно финансиране 3 390 678 лева и общинско финансиране 4 881 066 лева ще разполага Функция “Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело ”.
За Функция “Икономически действия и услуги ” в плана за бюджет за 2021 година са планувани 9 417 220 лв..
През 2021 година ще се работи по преходните обекти – като възстановяване и благоустрояване на „ Руския пазар “, Зоопарка и Станционната градина, реорганизация на ВиК мрежа в кв. " Самара " 1 и 2, скейт парк в парк " Артилерийски " и други. В планът за капиталова стратегия на Община Стара Загора през 2021 година са включени главните поправки и създаване на пътна инфраструктура, възобновяване на постройките на образователните заведения и театри, реорганизация на канализационната мрежа в града, възобновяване на уличното осветяване, доизграждане на гробищен парк в землището на село Ракитница.
 Социални политики и екологични планове са акцентите в новия бюджет на община Казанлък Социални политики и екологични планове са акцентите в новия бюджет на община Казанлък
Общински съвет – Казанлък през днешния ден гласоподава Бюджет 2021 на Община Казанлък на свое изключително съвещание онлайн. Той резервира и разширяв...
През тази година ще започват голям брой планове измежду които: благоустрояване на Драматичния спектакъл „ Гео Милев “ и детска градина № 1 " Звънче ", както и ограничения по енергийна успеваемост на постройките на СУ " Хр.Ботев " и СУ " Васил Левски ", възобновяване и реорганизация на летен спектакъл в парк " М.М.Кусев “ и създаване на павилион-столова за възпитаници в двора на II-ро ОУ " П.Р.Славейков ". В заложените действия е и започване на създаване на спортна зала в парк " Артилерийски ". По план „ Красива България “ към Министерство на труда и обществената политика ще бъде осъществено благоустрояване на дворното пространство на Детска ясла № 12„ Боровец “, както и ремонт на Къща-музей „ Градски обичай XIX век “ и реституция, реорганизация и възвръщане на естетическата стойност на стенописите в музея.
По време на публичното разискване кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изясни, че локалната администрация има подготвеност през тази година да включи в капиталовата стратегия още обекти. „ Подхождаме внимателно към бюджета на Община Стара Загора за 2021 година, в случай че през тази година всичко е наред на шестмесечието, при добра събираемост, се планува да бъдат включени още обекти “, заключи кметът.
При полемиката бяха дадени и няколко оферти за включване в Бюджет 2021 на разнообразни по вид услуги, поправки и акции. За разглеждане и гласоподаване бюджетът ще влезе в залата на Общинския съвет на 25 февруари, тогава локалният парламент ще прегледа в елементи и завърши неговата рамка.
Участие в общественото разискване взеха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, ръководителят на Общинския съвет Мария Динева, общински съветници, секретарят на администрацията Делян Иванов, основният проектант Виктория Грозева, началници на разнообразни отдели на общината, жители и медии.
Автор: Павлина Дудева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР