Макропрогнозите за тази и следващата година за България леко сe

...
Коментари Харесай

Къде са новите предприемачи

Макропрогнозите за тази и идната година за България леко сe усъвършенстват по отношение на тези преди половин година. През есента на 2020 година Европейска комисия очакваше растеж на Брутният вътрешен продукт от 2.6% за 2021 година и 3.7% за 2022 година, при започване на февруари т.г. стойностите към този момент бяха 2.7% и 4.7%, а в пролетната прогноза са 3.5% и 4.7%.
Картината на новорегистрираните търговци у нас от последните 12 години не разкрива положителни трендове.
Предприемаческата интензивност е знак, който демонстрира държанието и упованията на хората. Решението да се стартира нов бизнес, изключително в изискванията на по-висока от нормалната неустановеност и когато избрани браншове не престават интензивно да търсят и да разчитат на поддръжката на всички данъкоплатци, отразява по едно и също време преднамерено изработен избор от съответния човек, само че и някакви качества. Този избор да се стартира нов бизнес - в мъчно предвидима среда на пандемия и рисковете на политическата конюнктура у нас - продължава да се прави от хиляди хора в България.

Прегледът на динамичността на новорегистрираните компании ще покаже какви са упованията и изборите, които вършат обособените хора като реакция на икономическата реалност. Разбира се, забележителна част от новорегистрираните компании няма да оцелеят в идните 5 години, само че това в тази ситуация въобще не е най-важното. Ключово е да се проследят настройките, решителността и действителните дейности на започващите бизнесмени, с цел да отгатнем дали има изгледи за по-бързо икономическо възобновяване.

Динамиката на започващите бизнесмени демонстрира дали в България има хора, които виждат смисъл да стартират личен бизнес; дали има боязън от неуспех, т.е. какви са упованията по принцип и дали те възпират евентуалните бизнесмени въобще да стартират бизнес; и не на последно място - има ли хора, които преглеждат кариерата на бизнесмена като мечтана. Както Лю Рокуел отбелязва: " въпреки всичко точно този скок в незнайното покачва нашия стандарт на живот и усъвършенства живота на милиони и милиарди хора ".
Дългият погледКартината от последните 12 години за новорегистрираните търговци у нас не разкрива положителни трендове. Само в пет от тези години има годишно нарастване на броя на новорегистрираните компании, през останалите седем има годишен спад. Дори финансовата рецесия от 2009 година да е мощен фактор, анемичната бизнес динамичност по-късно прави усещане. На процедура от 2017 година у нас има отрицателен тренд при новорегистрираните компании на фона на растежа на стопанската система. Очевидно е, че той се води от съществуващите, които се специализират, разрастват и наемат нови хора. И в това няма нищо извънредно, в случай че въпреки всичко се наблюдаваше позитивна наклонност и при започващите предприятия. Факторите за застоялост при тях варират от: - липса на умения, предпочитание, хрумвания и познания у хората и най-много младите за започване на нов бизнес - повода частично би трябвало да се търси в междинното обучение - липса на чувство и религия, че предприемачеството има смисъл - аргументите може да са в обществения имидж на бизнесмените или чувството за корупция и съдба към неуспех - липса на действителни благоприятни условия - причина може да е липса на достъп до финансов запас или скъпи процедури за правене на бизнес. Независимо от аргументите проблем има, тъй като единствено към 5% от новорегистрираните предприятия през днешния ден ще са дейни след 5 години. Въпреки че са най-вече дребни, те са значима част от стопанската система. Капитал - брой 22 Как стартира 2021 година
За първите четири месеца на 2021 година са регистрирани общо 15721 нови компании и юридически лица с нестопанска цел, което е 20% растеж в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Това не е учудващо, тъй като по време на първия локдаун има забележителен спад на регистрациите. Април 2021 година слага самобитен връх с 4008 нови регистрации, което е растеж със 148% по отношение на април 2020 година Предвид упованията за възобновяване на стопанската система можем да предположим, че позитивната наклонност при новите компании ще се резервира и към края си 2021 година ще е сходна с предкризисната 2019 година Дали това е задоволително и дали въобще е вероятен огромен растеж в идните години е различен въпрос. В последните години се сътвориха редица клъстери, обединявания, начинания, които да предизвикват предприемачеството и образоват младежи. Това обаче е най-много в браншове, които изискват характерно познание - ICT, биотехнологии, изкуствен интелект.

Всъщност гражданска война ще е допустима единствено когато стартира да се трансформира в позитивна посока усещането към бизнесмените по принцип, когато от ранна възраст за всеки стане ясно, че неуспехът не е срам, а медиите стартират да приказват за бизнесмените и техните истории.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР