Мъките на гражданите, причинени им от изгърмелият преди десетина години

...
Мъките на гражданите, причинени им от изгърмелият преди десетина години
Коментари Харесай

Ще „светне“ ли Бургаският Небостъргач?

Мъките на жителите, породени им от изгърмелият преди десетина години строителен балон „ Първи български Небостъргач “, стартират в Бургас от банкрутиралата строителна компания „ ГМ Строй “, са на път да намерят някаква компенсция. Назначеният от съда синдик Владимир Вакрилов цели осем пъти прави опити да разпродаде незавършените парцели на затъналото в задължения сдружение, с цел да покрие разноските по въвеждането на постройката в употреба. Най-сетне се е появила някаква мъждукаща вяра за стотиците фамилии, които са били изкушени от красивите обещания,

за дом насочен към небето

и са вложили не малко средства за реализация на фантазиите си.

Наред с насъбраните големи отговорности на строителната компания, които надали в миналото ще бъдат покрити, през годините стана ясно, че едни от главните проблеми, с цел да се продадат жилищата и и да станат обитаеми, беше неналичието на ток. Преди дни най-накрая синдикът Вакрилов въпреки всичко е съумял да заплати на ЕВН над 90 хил.лева такса за създаване на трафопост, и електроразпределителното сдружение е поело уговорката да сложи електромери в обекта.

Според информацията, с която разполагаме се чака на 25 юли оборудването да дойде и да стартира неговото монтиране. Закупени са били 300 електромера за самостоятелните партиди на всеки апартамент и магазин. Изграждането на трафопоста беше една от значимите крачки към въвеждането в употреба на билдинга, с цел да могат хората, вложили в неговото строителство да влязат в закупените от тях още преди близо десетилетие жилища.

С новото оборудване ще се обезпечи зареждане за асансьорите, на общите елементи. Предвидена е и задоволително мощ за обслужване на над 250-те жилището в Небостъргача.

Тук е моментът да напомним, че преди година, когато синдикът разгласи търг за 152 обекта от постройката, „ Банкеръ “ описа и цялата история към градежа й.

Продажбата на тези парцели беше оповестена на съображение на утвърденото от съда решение на събранието на кредиторите на сдружението и на решенията на Бургаския областен съд за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Със средствата от продажбата би трябвало да бъдат покрити въпреки и дребна част от задълженията на компанията към банки,към подизпълнители по строителните действия, към Националната организация по приходите, ВиК Бургас, община Бургас и към частни лица - всички те

осъдили компанията

и сдобили се към този момент с влезнали в действие изпълнителни листове, както за покриването на ред други отговорности.

По това време утвърдената оценка,валидна за съвсем всички парцели, беше към 500 евро за квадратен метър.

За страдание, обаче неналичието на електрозахранване и насъбраните проблеми към този обект не съумяха да предизвикат кой знае какъв интерес у купувачите. До лятото на предходната година (18 юни), когато беше срокът за подаване на документи за присъединяване в наддаването, претендентите да закупят жилищата с неразбираема орис се брояха на пръсти - това заяви пред „ Банкеръ “ по това време синдикът Вакрилов.

В същото време, в случай че съдим по решението на бургаския съд отпреди четири години, когато са почнали делата за оповестяване на несъстоятелността на строителната компания, отговорностите й до лятото на 2015-а

надвишават 11 млн. лева

Тогава стана ясно, че изглеждащата постоянна в ония времена строителна компания "ГМ Строй " ООД се е трансформирала в пирамида. Над 100 фамилии, които след това стачкуваха с отворено писмо до всички виновни институции в страната, бяха въвлечени в схемата й за продажби на зелено. В интервала 2007-2010-а сдружението шумно популяризираше преференциалните заеми за продажба на парцел - с ниска рента, без такси и комисиони, посредством директна покупка от строителя. Цените на парцелите бяха без конкуренция и това изкуши голям брой фамилии, които се вързаха на красивите обещания. Създаденият особено за случая предприемчив комитет на "ужилените " от строителя разгласи, че стотици хора са сключили контракти за предварителна покупко-продажба на недвижими парцели в постройките, станали известни като небостъргача и "Медпетрол 5 " (бел ред.- зад бензиностанцията на Shell в ж.к. Меден Рудник в Бургас). В писмото хората описаха, че когато са сключвали договорите си за покупката на недвижими парцели в двете здания, шеф на строителното сдружение "ГМ Строй " е бил Георги Стоянов Иванов. През 2013-а обаче

той трансферирал сдружението на... баба си

(Дона Маринова Тодорова). А негов съучастник е Йордан Методиев Бенов, оповестиха от инициативния комитет на недоволните. До последно той се е разпореждал като шеф на строителната компания. Няколко месеца по-късно бабата на Георги Иванов - Дона Тодорова, е заличена като притежател на строителното сдружение и то е трансферирано на трети лица. Тръгналите да си търсят правата откриват, че новите чорбаджии на компанията, притежаваща активи за милиони, стават 25-годишният (тогава) Петко Григоров Григоров и Николай Мушков, за който в писмото си хората от инициативния комитет настояват, че е... несебърски ром.

Установява се още, че точно старите притежатели на строителната компания, само че към този момент в качеството си на физически лица, се трансформират в най-крупните "кредитори " на компанията, която са продали. Това излиза наяве от решението на Бургаския областен съд от 1 юни 2015-а за оповестяването в неплатежоспособност на сдружението с лимитирана отговорност "ГМ строй ".

Към молбата на главния заемодател - "Прокредит банк ", която е поискала от магистратите строителната компания да бъде оповестена в неплатежоспособност поради два необслужвани заема, по тяхно искане като кредитори са присъединени и тези лица. Георги Иванов е оповестил пред съда, че е подписал... седем контракта за заем с някогашното си към този момент сдружение в размер на 1 085 000 лв.. Съдружникът му Бенов пък е показал девет подписани контракта за кредитиране на компанията на обща стойност 1 611 201.95 лв..

Точно тогава на притежателите на парцели им излиза наяве, че се употребява оповестяването в неплатежоспособност, с цел да могат Иванов и Бенов да бъдат вписани като най-големите взискатели при продажбата на имуществото на компанията. А хората, които са мислели, че са пълноправни притежатели на парцелите, са принудени да потвърждават, че това в действителност е по този начин. Тогава стана ясно, че когато са плащали вноските си на "ГМ Строй ", те не са получавали фактури с касови бележки, а... най-обикновени квитанции.

Освен че не са имали достъп до домовете си, с цел да схванат на какъв стадий са приключени те, по този начин и не могли да получат никакви отговори от новите притежатели на компанията. В същото време са били сюрпризирани (със известие, изпратено им посредством предложено писмо), че би трябвало да платят по 2690 лева за присъединение към ел.мрежата на ЕВН. В него в безусловен звук им бил натрапен извънредно къс период за заплащане на поисканите суми със опасността, че в противоположен случай губят правата върху парцелите си.

По това време в отвореното си писмо хората от инициативния комитет описаха, че са създали питане до ЕВН по случая и от са ги уведомили, че електроразпределителното сдружение въобще не е почнало да работи по построяването на трафопостовете и на двете здания - на "Медпетрол 5 " и на "Небостъргача ".

Хората са били изправени и пред различен сериозен проблем - на множеството от тях не са били издадени нотариални актове (за жилищата в "Медпетрол 5 ") макар многократните уверения на строителя, че ще им бъде публикуван подобен документ, само че откакто постройката бъде вписана в кадастъра. Притеснението им идва най-много от обстоятелството, че парцелът, върху който е построен комплексът, е бил заложен като поръчителство по заем (с договорна ипотека от 25 февруари 2008-а) в интерес на другия огромен заемодател на строителната компания - "Прокредит банк " (според документите в съда - на стойност 516 896. 41 евро).

Тук е моментът да напомним

че наред с тези, които са плащали жилищата си със лични средства, доста от фамилиите са се подлъгали от обещанията на компанията да могат да ги изплащат като самобитен заем към нея. Шумните реклами, с които строителното сдружение представяше своите лизингови схеми, са предиздвикали доста хора правилно да внасят вноските си, а в този момент да потвърждават, че с тях на процедура са кредитирали сдружението, което единствено е провокирало банкрута си.

Притиснати в ъгъла притежателите на жилища ( на хартия) бяха принудени да стартират сами да събират пари за построяването на трафопоста, който да обезпечи зареждането на постройката с ток и по този метод да бъдат покрити главните условия, с цел да може постройката да бъде въведена в употреба (и да получи нужния АКТ 16).

Освен това самата община Бургас се ангажира с финансирането на различен изникнал проблем, а точно построяването на подпорна стена, с цел да може да се употребява паркингът пред постройката.И това също беше „ фактор “, който не позволяваше да градежът да бъде въведен в употреба.

С всичко свършено да този миг, може да се чака, работата на синдика при идващия търг да бъде с по-добър резултат и този път в действителност да се намерят купувачи за непродадените парцели. А парите от „ светналия “ Небостъргач да могат покрият въпреки и най-малък % от задълженията на банкрутиралата компания.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР