Македонското правителство днес одобри Договора със съседна Гърция за разрешаване

...
Македонското правителство днес одобри Договора със съседна Гърция за разрешаване
Коментари Харесай

Македонското правителство одобри Договора с Гърция за разрешаване на спора за името

Македонското държавно управление през днешния ден утвърди Договора със прилежаща Гърция за разрешаване на разногласието за името, който бе подписан през вчерашния ден от министрите на външните работи на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзияс.

От кабинета на премиера Зоран Заев прецизираха, че Договорът е утвърден на днешното 74-то държавно съвещание. Министерският съвет в Скопие незабавно ще изпрати Договора в Народното събрание, където депутатите ще би трябвало да го одобрят, а по-късно президентът Георге Иванов в седемдневен период ще би трябвало да го подпише. При вероятно несъгласие от страна на Иванов, Договорът ще бъде върнат още веднъж в Народното събрание за наново гласоподаване, където ще би трябвало да бъде утвърден най-малко от 61 депутати в 120 локалния македонски парламент. След това, според конституцията на Р. Македония президентът е задължен да го подпише.

На среща на брега на Преспанското езеро, на границата сред двете страни, където бе подписано съглашението, слагащо завършек на разногласието, почнал преди 27 години, участваха и двамата министър председатели Зоран Заев и Алексис Ципрас. Регионът претърпя задоволително премеждия, тъй че дано от през днешния ден нататък пеем радостни песни на Балканите, съобщи министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.

Ще се срещнем с големи провокации по пътя ни, само че имаме потребност да използван по ефикасен метод двустранните политики. Това са политики, основани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде изрично затваряне на една глава на разликите в района, съобщи Ципрас след подписването на Договора. Гръцкият министър председател означи, че е огромен обожател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова ария дружно, съобщи той. Нашата цел е тази ария да празнува братството, триумфа, просперитета и положителните съседски връзки. Регионът претърпя задоволително премеждия, тъй че дано пеем радостни песни на Балканите, безапелационен бе Ципрас. Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат потребност от това историческо събитие, сподели още той.

Какъв необикновен, хубав ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и за напред. С тези думи стартира изявлението си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Когато имаш религия, фантазия и вяра – можеш да преместваш планини, перифразира Заев мисли на философът Аристотел. С Гърция в действителност преместихме планини. Във времена, когато имаше доста съмнение, ние сложихме завършек на един спор, траял години. Това бяха три десетилетия на неустановеност във връзка с неустановеност за нашето бъдеще, съобщи Заев. Този контракт ни дава ентусиазъм и кураж, ентусиазъм да стартираме нови начинания, които да допринесат за положителния живот на жителите и на Македония, и на Гърция. Този контракт ни дава нов другар. С Гърция ще бъдем сътрудници и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще, сподели Зоран Заев.

На място участваха висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.

Изявление направи и медиаторът от Организация на обединените нации по договарянията Матю Нимиц. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР