Македонското министерство на външните работи излезе с позиция, че честването

...
Македонското министерство на външните работи излезе с позиция, че честването
Коментари Харесай

Северна Македония: Радикални единици от България имат териториални претенции към нас


Македонското министерство на външните работи излезе с позиция, че честването на годишнината от раждането на Гоце Делчев е минало при отлична организация.

През целия ден bTV се опитваше да се свърже с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и с вътрешния министър Оливер Спасовски, с цел да попитаме за какво през вчерашния ден не бяха позволени десетки жители да преминат границата и да стигнат до Скопие. Опитите ни остават без резултат.

Междувременно от външното министерство на Северна Македония разпространиха позиция, в която насочат рецензии към България.

„ Радикални единици, представители на организации и политически партии в България не престават да предявяват териториални искания към Република Северна Македония и не престават да накърняват достолепието на македонските жители, македонския народ и нашата страна “.



Проф. Фросина Ременски е учител по сигурност в Скопие и някогашен народен представител от ръководещата партия. Посочва, че за първи път ограниченията за честването на Гоце Делчев са толкоз огромни.

“В миналия интервал и двете страни повдигнаха въпроса, че е допустима ескалация на някакъв спор по време на честването. Вярвам, че невижданите ограничения са, с цел да бъде предпазен всеки, който пристигна да празнува рождението на Гоце Делчев ”, разяснява тя.

„ Вярвам, че не за пръв път се случва това – да няма ток по границата, само че допускам тогава не е имало такава публичност. Със сигурност беше неприятно да се следи протичащото се на пункта „ Деве Баир “, сподели още проф. Ременски.

Никола Попилиев е македонски българин и е на мнение, че държавното управление тук е било притиснато да взема крайни ограничения поради сигурност.

„ Те нямаха друга опция. Не, че го извинявам генерално това, само че с цел да се предотврати по-сериозен случай беше належащо да се изменажира вчерашния ден. За страдание македонските държавни управления не са намерили метод да се освободят от тази ненавист, с цел да не се стига дотам на напрежение, каквото имахме през вчерашния ден “, разяснява Попилиев.

И в днешния ден имаше полиция край гроба на Делчев, само че бяха отстранени и загражденията край църквата " Свети Спас ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР