Македонският вицепремиер Артан Груби твърди, че през декември РС Македония

...
Македонският вицепремиер Артан Груби твърди, че през декември РС Македония
Коментари Харесай

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

Македонският вицепремиер Артан Груби твърди, че през декември районен съд Македония ще получи позитивни сигнали за започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз. " Ние сме оптимисти, тъй като имаме информация. Имаме цялостна информация за протичащото се сред Скопие и София и това нещо ни вдъхва цялостно доверие, че този въпрос може да бъде решен. Ние се опитваме на срещата на върха на Европейски Съюз на 14 декември да получим първия позитивен сигнал, който ще ни отвори вратите ", заяви той пред локалната телевизия " Алсат ". " Ние сме изготвили отговори, които съгласно нас ще бъдат допустими за българските позиции, и те ще доведат до унищожаване на ветото ", сподели още той и добави, че задачата им е през януари, февруари или март идната година този въпрос да бъде решен, а през идващите месеци следващата година да се организира и първата междуправителствена конференция, с която на процедура ще стартират договарянията за участие в Европейски Съюз.

По отношение на бъдещето на ръководещата коалиция след загубата на локалните избори през октомври Груби чака " нарастване на парламентарната поддръжка ". " СДСМ и ДСИ имат четиригодишно съглашение за ръководство ", сподели още Артан Груби. " Местните избори не са свързани с централната власт, а ръководещото болшинство е устойчиво. Направихме много крачки напред в интерес на страната. Зоран Заев е основната фигура за европейската вероятност на Македония ", акцентира вицепремиерът. Според него албанската групировка " Алтернатива " е добре пристигнала в ръководещата коалиция.

Междувременно стана ясно, че е удължен мандатът на Владо Бучковски като специфичен представител на македонското държавно управление за България. Това разкри в. " Нова Македония ". ДУМА напомня, че той бе министър председател на западната ни съседка. За специфичен делегат на държавното управление в Скопие за България бе назначен преди една година, на 1 декември 2020 година Задачата му е да контракти единодушие по разногласията за езика и общата история, тъй че да отпадне българското несъгласие върху началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз.

Източник: Вестник " Дума "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР