Македонският професор по право Димитър Апасиев заяви, че "дори да

...
Македонският професор по право Димитър Апасиев заяви, че "дори да
Коментари Харесай

Договорът на Македония с Гърция няма да влезе в сила - ето защо

Македонският професор по право Димитър Апасиев съобщи, че "дори да премине ратификацията на контракта в македонския парламент, следва суспензивно деяние, а при повторното гласоподаване за контракта в Народното събрание и по този начин нареченото джобно несъгласие от президента Георге Иванов “, предава скопското електронно издание "МКД “.
"Втората правна спънка е Конституционният съд, който ще анулира контракта, тъй като опонира на конституцията, а никой интернационален контракт не е по-силен от нея. Да си напомним, че към този момент съществува юридически казус от 2002 година, когато Конституционният съд анулира тъкмо интернационалния контракт с Гърция за рафинерията "Окта “ “, съобщи Апасиев.
"Трета спънка ще бъде референдумът. Той не може да бъде съвещателен, а би трябвало да е наложителен. Ако жителите на референдума за самостоятелност от 1991 година "отсъдиха “, че желаят страната им да се споделя Република Македония, в този момент би трябвало по същия метод на референдум "да отсъдят “ за промяна на името. А за това е нужна висока изборна интензивност – към 900 хиляди жители “, изясни той.
Четвъртата спънка, съгласно Апасиев, е смяната на конституцията в националното заседание, където е належащо да се обезпечи болшинство от две трети, а той не има вяра че опозицията би се осмелила да гласоподава за контракта.
И последната спънка за Апасиев, е гръцкият парламент, поради задължението за ратификация на контракта за който, съгласно гръцките закони, би трябвало да гласоподават три пети от депутатите, т.е. 180 от общо 300-те членове на Народното събрание в Атина.
"Това може да бъде неосъществимо имайки поради изказването на Панос Каменос от партията "Независимите гърци “, които са срещу използването на термина Македония в името и който съобщи, че няма да гласоподава за ратификацията “, добави още професорът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР