Македонският президент Стево Пендаровски няма никакво намерение да обсъжда с

...
Македонският президент Стево Пендаровски няма никакво намерение да обсъжда с
Коментари Харесай

Пендаровски категоричен, че няма да преговаря за историята с България

Македонският президент Стево Пендаровски няма никакво желание да разисква с България и своя сътрудник Румен Радев въпроси свързани с историята и предишното, съобщи БГНЕС.

„ Може да преговаряме за действителни европейски тематики. Аз нямам никакво желание да навестявам България и да договарям за историята. Когато приказваме за европейските интеграции, ние нямаме право да се концентрираме върху историята “, сподели Пендаровски пред локалната телевизия „ Телма “.

„ Първоначалните оферти на София за нашето причисляваме към Европейски Съюз включваха тези небивалици като настояването за езика, за нашия етнически генезис, за интервала 1941-19451 за окупацията, за администрацията и така нататък За тези въпроси аз нямам никакво желание да си изгубвам времето и да пътувам до София или пък да поканвам Радев при нас – с цел да преговаряме дали през 1941 година те са били окупатори или админи “, сподели още той и добави: С Радев желая да приказвам за действителните европейски тематики, като енергетика, стопанска система, за инфраструктурата сред София и Скопие.

„ За това желая да договарям. За всичко останало аз не съм получил мандат през 2019 година – да връщам родината си в 19-ти век, да приказвам за Цар Самуил, за 10-ти, за 11-ти век “, акцентира Стево Пендаровски.

„ За двустранните ни връзки с България, с оглед европейската интеграция на Северна Македония няма изключително значение кой в България ще образува държавно управление и кой ще бъде министър председател, тъй като за разлика от преди, ние имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с Европейски Съюз и Европейска комисия, двустранните договаряния завършиха, а в скринингите, които започнаха в разнообразни области се приказва единствено за обособените клъстери, не се приказва за Гоце Делчев и цар Самуил ”, сподели в изявление за телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Попитан „ докога като страна Северна Македония ще разрешава такива дръзки провокации, като откриването на новия клуб „ Цар Борис III ” в Охрид ”, Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля е считал, че по най-бързия метод би трябвало да бъде изменен и в него да има указател на имена, които не могат да се употребяват от сдружения и фондации.

„ Не мисля, че комисията, която занапред ще се образува, може да реши казуса, тъй като и министърът сподели, че не може да се работи ретроактивно. Културния клуб „ Иван Михайлов ” е регистриран през 2019 година, това, че сме спали като страна не ни оправдава. Тази комисия не желая да я разясня, преди да е проработила още, само че това обективно ще бъде неофициална конструкция, която може да дава единствено рекомендации. Съвсем друго е да има закон. Не разбирам в какво е компликацията, тъй като това са 2-3 члена в закона и ръководещите и опозицията могат да ги одобряват за половин ден ”, сподели Пендаровски във връзка повдигнатите въпроси за наименованието на гражданското съдружие „ Цар Борис III ” и клуба, чието разкриване е оповестено за 7 октомври.

Според Пендаровски смяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на главния закон не би трябвало да бъде пръв политически приоритет за страната.

„ Какво по-логично има от това, в случай че на 31 декември 2023 година, когато скринингът на Европейски Съюз ще е завършил, а имаме още няколко месеца до изборите и който завоюва изборите да търси 2/3 болшинство, с цел да направи тези промени, в случай че желае. Очевидно в този миг няма 80 индивида, които да вдигнат ръка за това ”, разяснява Пендаровски нуждата от болшинство в Народното събрание на Северна Македония, належащо за конституционните промени.

Според него реториката сред Северна Македония и България през последния интервал се е успокоила, като повода е признатата преговорна рамка.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР