Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение,

...
Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение,
Коментари Харесай

Президентът на Македония: няма да подпиша договора за промяната на името

Македонският президент Георге Иванов съобщи в излъчено онлайн послание, че няма да подпише контракта за смяна на името на Македония, осведоми Darik.

Той акцентира, че през днешния ден за първи път е бил осведомен с текста на контракта и процесът на договаряне с Гърция. Иванов сподели, че на срещата, която имал сутринта с премиера Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров им споделил, че това е техен персонален контракт.

Разбраха се: името е Република Северна Македония

Реакциите след новото име на Македония

Хиляди македонци желаеха предварителни избори с митинг

“Целият този преговорен развой беше безконтролен и непрогледен, заради което се стигна до този резултат “. Президентът акцентира, че няма да легализира политически "незаконни постройки “.

Иванов също по този начин зададе реторичния въпрос каква е била задачата на договарянията - дали "за да се одобряват всички гръцки претенции и ултиматуми “?

"С подобен контракт се отварят доста повече въпроси, в сравнение с се затварят. Гърция извърши максималистичните си претенции. Това, което направи с македонците в Гърция, в този момент с този контракт ще го направи и с македонците в Македония. “

Според президента договорът за името - Република Северна Македония - изтрива историята на страната . Той също по този начин прикани да "не се оскверняват “ задачите на страната - "ЕС и НАТО не могат да са оправдание “.

Снощи близо 1500 души изляхоха на митинг в македонската столица Скопие. "Едно име имаме “ скандират стачкуващите, предава македонското електронно издание МКД, представено от Nova.

Събралите се жители стачкуват против оповестеното съглашение за смяна на конституционното име на Македония.

Демонстрантите желаеха и оставката на държавното управление, викайки "Бесилка, бесилка " при всяко споменаване на името на премиера Зоран Заев.

От "Християнското приятелство “ упорстват Заев да бъде съден от националния съд, от този народ.

Този, който искаше да има референдум, е срещу Македония. Ние няма да позволим провеждането на референдум ", декларират от „ Християнското приятелство “ и дават поддръжката си на президента Георге Иванов, викайки името му.

Георге Иванов идва на публично посещаване в България през днешния ден и на следващия ден. Визитата е по покана на българския държавен глава Румен Радев, съобщи БГНЕС.

На 14 юни на площад "Св. Александър Невски “ в столицата от 11.00 часа ще се състои церемонията по формалното посрещане на македонския президент. Георге Иванов ще постави венец пред паметника на Незнайния войник, оповестиха от прессекретариата на президента.

От 11.25 часа президентите на двете страни ще проведат среща на "четири очи “ на "Дондуков “ 2, след което ще се състоят пленарните диалози на формалните делегации на двете страни.

Румен Радев и Георге Иванов ще дадат взаимна конференция от 12.35 часа.

По време на визитата си президентът Георге Иванов ще бъде придружаван от своята брачна половинка.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР