Македонският премиер Зоран Заев и колегата му Алексис Ципрас, след

...
Македонският премиер Зоран Заев и колегата му Алексис Ципрас, след
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Македонският министър председател Зоран Заев и сътрудника му Алексис Ципрас, откакто беше подписано историческо съглашение сред двете страни

© Alkis Konstantinidis Още по тематиката
Съединени американски щати се готвят да наложат митата против Китай макар напредъка при комерсиалните договаряния

Ако те влязат в действие, Пекин най-вероятно ще отговори в границите на часове
14 юни 2018
Борисов отхвърли среща с македонския президент

Георге Иванов пристигна в София ден откакто разгласи, че няма да подпише съглашението за името " Северна Македония "
14 юни 2018
Какво следва за " Република Северна Македония "

Споразумението отваря вратите на Европейски Съюз и НАТО за страната, само че пътят до такава степен е дълъг
13 юни 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Срещата на Г-7 не съумя да убеди Тръмп да спре комерсиалната война; Австрия затвори седем джамии и изгони десетки имами; Канада скоро ще легализира изцяло марихуаната; На 14 юни в Русия стартира международното състезание по футбол
10 юни 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати против света, България против еврозоната, НАТО против Русия, Eвродепутатите за камионите и българските депутати за АЕЦ " Белене "
3 юни 2018 Важното събитие в края на тази седмица е малко на запад от България - на брегa на Преспанското езеро Македония и Гърция сложиха завършек на 27-годишен спор сред двете страни.
Световното по футбол към този момент е в разгара си, както и продължаващите търговски престрелки от страна на президента Доналд Тръмп. Сега на прицел още веднъж е Китай с мита върху артикули за 50 милиарда $.
В неделя вечер 27 сдружения, измежду които " За да остане природа в България ", " Спаси Пирин " и " Зелен Младост " привикват общ митинг пред Министерския съвет с апел " Обърни тил на олигархията и прислужниците й в политиката ".
Започва и политическото разпалване на пристрастеностите към вота на съмнение против третия кабинет " Борисов ", който внася Българска социалистическа партия по тематиката " Сигурност ". По съвпадане дебатът беше " подгрян " от случай с аления народен представител Явор Божанков, който при изпреварване е бил застрашен с револвер на автомагистрала " Хемус ". Заподозрените са арестувани от полицията.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Атина и Скопие с историческо съглашение за името на Македония


В неделя външните министри на Македония и Гърция сложиха завършек на съвсем тридесетилетен спор за името на западната ни съседка. Споразумението, което подписаха, планува занапред нататък Македония да носи името Република Северна Македония, а очакванията на държавното управление на Зоран Заев са то да отвори вратите на страната към участие в НАТО и Европейски Съюз.
Събитието провокира позитивни реакции в Брюксел и Вашингтон. Все още обаче не е ясно дали страните от Европейски Съюз ще дадат зелена светлина за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Македония в края на този месец.

Заявленията за търгове ще станат електронни от есента

Заявленията за присъединяване в търгове и предложения за публични поръчки ще се подават онлайн от есента. Конкретният период е 18 октомври, като до тогава би трябвало да бъде подготвена платформа за е-търгове, разработвана по план на Агенцията за публични поръчки. Възлагането на поръчките също ще е онлайн, а всички функционалности на системата като опция за електронно фактуриране и разплащане би трябвало да са проработят до 2021 година Това излиза наяве от оповестен за публично разискване план за смяна на Закона за публичните поръчки.
Електронизацията на търговете би трябвало да направи процеса по възлагане и избор на реализатор по-бърз и по-прозрачен. Подаването на предложения на хартия в големи пликове и кашони ще е по изключение, като да вземем за пример при даване на образци, характерни механически условия за оформянето на офертите или пък в случай че документите по поръчката съдържат класифицирана информация. Задаването на въпроси и разясненията по документите също ще е онлайн, което допуска по-голяма експедитивност и действеност.

Китай отвръща с контрамерки против американските мита

Мъдрият човек строи мостове, простакът строи стени. Така китайски медии, представени от BBC, реагираха на новината от петък, че президентът Доналд Тръмп постанова 25% мита върху 800 китайски артикули на обща стойност 50 милиарда $. Китай излезе с ответни ограничения за 659 американски артикули на същата стойност. Митата върху артикули с етикет " made in USA " за 34 милиарда $ ще влязат в действие от 6 юли. Те обгръщат селскостопански артикули, коли и морски артикули.
Пазарите незабавно реагираха на оповестените дейности със спад поради опасения, че комерсиалната война, стартирана от Тръмп, се разраства. Според Reuters Вашингтон е подготвен със лист за налагане на възможни мита на китайски импорт за още 100 милиарда $, ако Китай реагира на първичния тарифен лист.

Бившият помощник на Доналд Тръмп и началник на кандидатпрезидентската му акция Пол Манафорт беше задържан поради опити да повлияе на очевидци по следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър, предадоха международните организации. Разследването е зя намесата на Русия в президентските избори и връзките сред помощниците на Тръмп и Москва

Фотограф: Jonathan Ernst

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Българска социалистическа партия внася избор на съмнение против държавното управление в сряда

На 20 юни Българска социалистическа партия ще внесе избор на съмнение на държавното управление на Бойко Борисов по тематиката " Сигурност ". Според социалистите ръководещите са неспособни да подсигуряват сигурността на жителите. Депутатът Драгомир Стойнев уточни няколко случая, които дават съображение на Българска социалистическа партия да желае оставката на кабинета. " Хората смятат, че повече не може да се живее в страна, в която се разстрелват данъчни инспектори, където предприемачи от Велико Търново намират своята гибел в центъра на София. През летище София влизат жители, които изобщо не са и проверявани. Избягалият от Централния софийски затвор Владимир Пелов беше погубен при престрелка в Ботевград ", уточни Стойнев.
От Българска социалистическа партия обявиха, че ще внесат сами вота на съмнение. Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че придвижването ще поддържа настояването на социалистите за оставка на кабинета. Това е вторият избор на съмнение против третия кабинет на Борисов. Предишният беше в края на януари по тематиката за неуспеха на ръководещите в битката с корупцията.
Започва IPO-то на " Градус "

В понеделник стартира първичното обществено предложение на акции (IPO) на производителя на пилешко месо и артикули " Градус ". Компанията има амбициозния проект да набере на 100 млн. лева от борсата и с това да стане най-големият емитент в историята на фондовата борса. Предлагането ще продължи два (18-19 юни) дни, като ще се предложат 55.5 млн. акции при заложен ценови диапазон от 1.80 до 2.35 лева за акция. Ако има свръхинтерес, е планувано да се пуснат още 6.6 млн. акции. Пазарната капитализация при тези параметри би била сред 447 и 585 млн. лева
IPO-то на " Градус " ще е тест за финансовия пазар, който не е в забележително състояние през последните години. Успешното предложение на толкоз огромна компания може да трасира пътя и за още български емитенти, които да се финансират през борсата.

Среща сред ръководещи и протестиращи за хората с увреждания

Синдикати и работодателите желаеха незабавно привикване на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на което да се прегледат настояванията и предложенията на тези хора. Заседанието е планувано за вторник. На него главно ще се дискутира какъв модел за подкрепяне на нуждаещите се да се одобри.
Проблемът е, че сред самите протестиращи няма единодушие по въпроса. Майките от палатковия лагер упорстват да се одобри законопроектът на омбудсмана Мая Манолова, до момента в който национално представителните организации настояват, че той урежда казуса единствено на най-тежките случаи.

Турция гласоподава на президентски и парламентарни избори на 24 юни

Турците ще отидат до урните на 24 юни за президентски и парламентарни избори. Според социологическо изследване на Gezici Реджеп Тайип Ердоган няма да успее да победи на първия тур на вота за държавен глава, като поддръжката му се е свила с 1.6 процентни пункта за седмица. Прогнозите са, че неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването ще загуби парламентарното си болшинство на изборите.
Очаква се Ердоган да вземе 47.1% от вота на първия тур, което е намаляване спрямо 48.7% съгласно проучване от предходната седмица. Партията на справедливостта и развиването пък няма да получи болшинство в 600-местния парламент с 48.7%, което е непроменено по отношение на плануваното седмица по-рано.

OUT-OF-OFFICE

Концерт
19-20.06

За следващ път Стинг ще зарадва почитателите си в България, този път с два концерта в Пловдив. Поради ограничавания брой на местата в Античния спектакъл – 3000, билетите са от 110 до 190 лева Начало 21 ч.

Планини
19.06

Прожекция на кино лентата " Еверест без О2 " на Лио Дикинсън във връзка годишнината от триумфа на Хабелер и Меснер - 40 години от първото нанагорнище без О2 на най-високия връх в света, което слага началото на нова епоха в историята на алпинизма. От 15-те български изкачвания 3 (или 20 на сто) са без О2 – на Христо Проданов, Дойчин Боянов и Христо Христов. В залата на Betahaus Sofia от 19 ч.

И още един концерт
21.06

Шотландската поп рок група Texas ще изпее в зала 1 на НДК шлагери като Say what you want, Summer son, Black Eyed Boy и други Концертът е част от европейската обиколка на Texаs за издадения през предходната година албум Jump on Board.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР