Македонският премиер Димитър Ковачевски пристига в понеделник в България, след

...
Македонският премиер Димитър Ковачевски пристига в понеделник в България, след
Коментари Харесай

Maкедонският премиер идва в България. Скопие отвори темата за смени в историческата комисия

Македонският министър председател Димитър Ковачевски идва в понеделник в България, откакто предходната седмица българският му сътрудник Кирил Петков бе в Скопие. За вторник в София е планувано общо държавно съвещание, което има за цел да възстановява връзките сред двете страни.

Двете държавни управления ще образуват още четири работни групи, които ще бъдат фокусирани към стопанската система и културата.

Двете страни към този момент дефинираха отраслови вицепремиери и министри за техни съпредседатели.

Ще продължи да работи и взаимна историческа комисия, която от месеци боксува на едно място.

Скопие отвори тематиката за смени в историческата комисия

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи разяснява пред бТВ, че динамичността на историческата комисия е правопропорционална на политическата динамичност.

“В момента, когато климатът се утежни, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да създадем един разбор на опита, който е насъбран дотук, без да давам съответен образец “, разяснява Османи пред бТВ.

“Ние до момента сменихме двама представители в комисията. България няма смяна в състава, може би би трябвало да се възползва от нашия опит, само че не предпоставям такава стъпка. Само разтварям тази тематика, защото и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна “, уточни той.

Османи разяснява, че “в връзките сред две страни се чакат резултати и от двете страни “.

“Аз имам една теза, че нашите връзки не може да основават единствено на политическото доверие и политически контракт. Ние би трябвало да се опрем на мрежа от съдействие с контакти и връзки. Хора, бизнеси, университети, които ще остават крепко свързани даже и политическото съдействие да се наруши, тази мрежа ще остане здрава “, уточни той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР