Македонският национал Александар Ляфтов направи много добър сезон с дебютанта

...
Македонският национал Александар Ляфтов направи много добър сезон с дебютанта
Коментари Харесай

Александар Ляфтов - за сезона с Хебър, националния отбор и още нещо...

Македонският национал Александар Ляфтов направи доста добър сезон с дебютанта в Суперлигата Хебър (Пазарджик), където бе съществена фигура в дуелите. Въпреки, че тимът му приключи на шестата позиция в таблицата, посрещачът не съжалява за нищо.

Разговаряхме със Саша за миналия сезон в особено изявление за BGvolleyball.com , в което показа и мнението си за шампионата, страната ни, идните срещи с националния тим на Македония и още забавни детайлности.

С отбора на Хебър завършихте на шесто място в Суперлигата. Удовлетворява ли те класирането? До какъв брой се оправдаха първичните ти упования?

На никой състезател няма да му е прелестно - да тренира и да играе цялостен сезон и най-после да приключи на шесто място. Но по този начин се получи. Изгубихме един мач, който не трябваше да губим и стана това. Така е в спорта, и по-специално във волейбола. Очакванията ми бяха да сме измежду първите четири тима и идната година да играем в евротурнирите. За жал не стана...

Как смяташ - вярно ли бе решението ти да се включиш в плана на пазарджишкия отбор и да играеш в нашето състезание?

Абсолютно. В кариерата ми не съм се колебал за нито един сезон, не съм съжалявал. Така е и в този момент.

Кой беше най-силният ви мач? А най-слабият?

Това е екипен спорт - няма значение дали играеш мощно, направиш 30 точки и в последна сметка паднеш. По-голямо значение има, в случай че играеш едва, само че победиш. Но мога да дефинира като слаби домакинския дуел с Пирин и плейофите с ЦСКА, както и с Нефтохимик и Добруджа.

 Aleksandar_Ljaftov
Какво не ви доближи през постоянния сезон, и в ¼-финалите? Можеше ли да има различен процес на събитията?
За следващ път ще кажа - не ни доближи отборна игра и предпочитание за победа... Имаше мачове в първия полусезон, които загубихме, а не трябваше. Във втория и травмите оказаха въздействие - в случай че всичко беше наред, доста неща щяха да са разнообразни и развоят на събитията да е различен.
До къде може да стигне Хебър през идващия сезон? Би ли могъл да бъде заслужен съперник на Нефтохимик в битката за купата?
Трябва да питате треньорския щаб на отбора по този въпрос - каква селекция ще бъде направена. Да, Хебър може да бъде заслужен съперник на Нефтохимик, само че зависи от тимовете и съставите им.
Как оценяваш равнището на българския шампионат? Мислиш ли, че има какво още да се реализира във връзка с организация, селекции и така нататък?
Нивото на българския волейбол е положително - имате качествени тимове, състезатели. По националния ви тим може да се види всичко. И несъмнено, че постоянно може да е по-добре, само че и доста други неща са от голяма важност... въпреки всичко сме на Балканите.

След прекарания сезон в България, по какъв начин ти се коства ситуацията? Харесва ли ти страната ни? Има ли нещо, което не ти подхожда?

След сезона ми трябваше хубава отмора, към момента си почивам. Не мога да кажа, че нещо ми е липсвало или е трябвало да се промени. Винаги на човек нещо някъде не му харесва. Има неща, за които не мога да преценява, само че като цяло бих дал оценка 4.



Предстои ти присъединяване в Сребърната европейска лига с националния отбор на Македония. Косово, Латвия и Австрия са противниците ви в групата, какви са упованията ти за дуелите?

Предстои ни освен Европейската лига. Чакат ни и Средиземноморски игри в Тарагона (Испания) през юни, квалификации за Европейско състезание. Ще бъде мъчно лято за нас.

Страната ви ще бъде хазаин на финалите в конкуренцията, спечелилият в която ще се изкачи в Златната лига следващата година. След три извоювани сребърни медала в последните издания, окуражени ли сте да се окичите с най-благородния метал?

Така е. Тази година сме домакини на Финалната четворка и мисля, че с изключение на златен орден, всичко друго ще е крах за нас. Смятам обаче, че факторът домакинство и публиката ни ще оказват помощ да спечелим. Но никога няма да ни е елементарно.

Разкажи ни малко повече за себе си. Защо избра волейбола? Как стартира да тренираш? Има ли други спортисти в фамилията ти?

Да се опиша... аз съм човек, който не желае да бъде лъган, и който не обича да лъже. Всичко, което си наумя, го върша или би трябвало да го получа непременно и работя, с цел да стигна до него.

Избрах волейбола преди 15-16 години. Живея доста покрай залата - имаше учебни надпревари, гледах някои мачове и взех решение, че желая да упражнявам и аз. Така стартира всичко. После с учебния тим играхме държавни шампионати и останах в спорта. В фамилията нямаме други спортисти, изобюо в цялата рода няма. Само брат ми като юноша игра малко футбол. Аз съм първият прочут (усмихва се).
Имаш ли кумир във волейбола – някой, на който се възхищаваш?

Естествено, че имам кумир и това е Иван Милкович. За мен е най-хубавият волейболист в историята - и като човек, и като темперамент.
Какво искаш да постигнеш в кариерата си, а до момента не си съумял? А в живота?
В живота всичко, което съм изискал, съм направил. Не си слагам цели - което мога да реализира и съм замислил, го върша. А по отношение на кариерата - с националния тим желая да спечелим Европейската лига и да се класираме на Европейско, на което да се представим добре.

BGvolleyball.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР