Макар руските социолози да отчитат рекордна подкрепа за Путин, каквато

...
Макар руските социолози да отчитат рекордна подкрепа за Путин, каквато
Коментари Харесай

Руски журналист: Путин никога няма да получи подкрепа като Хитлер и Мусолини

Макар съветските социолози да регистрират рекордна поддръжка за Путин, каквато за благополучие няма никой актуален водач в западните демокрации, той е надалеч от рейтинга на Хитлер и Мусолини. Без тази подкрепа дори първите признаци на ерозия на вярата в непогрешимостта на едноличната му власт, могат да доведат до неочакван прелом, последствията, от който са непредсказуеми. 

Руснаците не са уверени в идеологическите цели зад войната, за които да рискуват животите си, показва съветски публицист.

Нашествието на Владимир Путин в Украйна е провал точно тъй като той не съумява да разпали оня тип ненавист в съветската нация, който Адолф Хитлер и Бенито Мусолини вдъхнаха у германци и италианци, написа Леонид Бершидски за Bloomberg.

Италианската империя с колониите е имала население от към 56 милиона души през 30-те години на предишния век в съпоставяне със 140 милиона души население на модерна Русия. Щурмовите войски на Мусолини от 20 хиляди души бързо се разрастват до 115 хиляди през 1935-1936 година за акцията в Етиопия, пишат Пиер Паоло Батистели и Пиеро Крочиани в „ Италиански черни ризи 1935–45 ". Не липсват и доброволци.

Германия, с население от към 85 милиона души, вижда по какъв начин Waffen SS – армията на нацистката партия, нараства от най-много 28 хиляди бойци до 150 хиляди през първата година на Втората международна война, написа Джордж Щайн във „ Waffen SS: Елитната армия на Хитлер във войната, 1939-1945 година “. Всичко това се случва макар към момента изключителната избирателност на войските по това време.

Както в Германия, по този начин и в Италия, професионалните военни таят злоба към партийните войски на диктаторите, които се записват непринудено за доста по-дълги периоди на работа от избраните за елементарните бойци. И Хитлер, и Мусолини е трябвало да създадат компромис, увеличавайки броя на войските си, добавяйки елементарни военни към тях. Но даже постоянните войски – най-малко в Германия, са подкрепяли нацистката идеология. 

Путин може единствено да мечтае за броя на доброволците, които фашистките режими от 20-ти век са събирали. Месеци след началото на войната общата мощ на доброволческите батальони, образувани в съветските райони, едвам доближаваше десетки хиляди и беше мъчно да се каже дали доста от доброволците са били стимулирани от национализъм в смисъла, в който Путин и крайната десница го схващат. По-скоро главната стръв за тях беше обещанието за заплати, на каквито не могат да разчитат в родните си райони. Дори на пандизчиите, които Вагнер набира, се предлага доста възнаграждение в допълнение към помилването след шест месеца на фронтовата линия.

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР