Макар и в затвора, Баневи и тази година продължават да

...
Макар и в затвора, Баневи и тази година продължават да
Коментари Харесай

Защо Банев още събира такси за плажа на Русалка?

Макар и в пандиза, Баневи и тази година не престават да събират такси за достъп до плажа в " Русалка ". Всяка година медиите сигнализират за " златната " преграда, вършат се инспекции, само че " малки врати " постоянно се намират и ситуацията не се трансформира. Проблемът с неналичието на свободен достъп до плажната линия в тази северна част на Черноморието е от години, а правосъдните разногласия за законността на пропускателния режим също имат солидна история.

За казуса с бариерите към ваканционното населено място споделя БНР.

Всеки посетител на ваканционното населено място „ Русалка “, който идва с автомобила си, минава през контролно-пропускателен пункт, на който би трябвало да заплати такса от 6 лева за паркинг. Ако по-късно гостът желае да изкара ден на плажа в така наречен френска част на комплекса, той би трябвало да заплати на второ контролно-пропусквателен пункт сумата от още 6 лв., в която са включени чадър, шезлонг, джакузи, термален басейн с минерална вода и хигиеничен възел.  

Още в средата на юни община Каварна е издала заповед за премахването на бариерата на входа на „ Русалка “. 

Заповедта на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева е стимулирана от това, че тя е построена на терен, който не е благосъстоятелност на ваканционното населено място, а за съществуването на преграда не е издадено позволение от общинската администрация.

След приключването на едномесечния период за реакция, от общината са създали инспекция, от която излиза наяве, че бариерата е преместена няколко метра по-навътре в комплекса, само че не е отстранена, изяснява Елена Балтаджиева. Електронната преграда към френската част пък била отстранена, само че КПП-то останало.  

Според юриста на ваканционно населено място " Русалка " Милко Пенчев, да има пропускателен режим за курорта е част от условията на Закона за туризма. Заповедта на кмета е изпълнена, КПП-то е преместено в различен парцел, благосъстоятелност на „ Русалка “, акцентира Пенчев.

„ Законът споделя, че когато имаме населено място от подобен темперамент, то би трябвало да бъде оградено, би трябвало да има портал, пазач, които да реализират надзор върху достъпа на лицата, които посещават това място. Отделно от това Законът за битка с тероризма задължава да бъде сложена такава преграда с място, в което да има физическа защита “, прецизира юристът.

Милко Пенчев твърди, че неколкократно е поставян въпросът „ по какъв начин да се реши безобидно въпросът с това контролно-пропусквателен пункт “, само че от общинската администрация не срещат подпомагане. „ Принудени сме да търсим разновидности на границата на закона “, разяснява той.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева е безапелационна, че незаконният съгласно Закона за устройствата на територията контролно-пропускателен пункт ще бъде наложително отстранен от общината, защото тя не е издала позволение за пункта, макар желанието на управлението на комплекса. 

Предстои издаването на нова заповед, с която да се отстрани преместеното контролно-пропусквателен пункт, заяви Балтаджиева.

Елена Балтаджиева не е съгласна и с таксата за паркинг, защото за тази цел се употребява остаряла спортна площадка, която не е с изменен статут на паркинг. Това обаче не е в пълномощията на общината, тъй като теренът не е общинска благосъстоятелност. 

Има ли въпреки всичко достъп до някой от плажовете на „ Русалка “, за който да не се изисква входна такса?

„ Другите плажове, там са още три плажа, те не са отдадени на концесия, там не се дава никаква услуга. Там е изцяло гратис. Достъпът е изцяло безконтролен “, твърди юрист Милко Пенчев. 

Пенчев изясни, че в случай че не получат единодушие от общинската администрация за контролно-пропусквателен пункт, то ще бъде отстранено. Повече от 7 години сме в лабиринт от спънки, посочи той.

Дружеството апелира и наложената санкция от Министерството на туризма поради неналичието на свободен достъп до плажа.

Димитрина Коджабашева решила да посети мястото, където не е идвала скоро. „ Места, където съм водила по-големите си деца като бяха дребни – включително и на нощно къпане, в този момент са с бариери. Не ми харесва морето да е частно. “

Галина Попова е посетител на комплекса и е на мнение, че някакво ограничаване за достъп до плажа с чадърите би трябвало да има, тъй като в противоположен случай се събират прекалено много хора и гостите на комплекса са ощетени. 

„ Погледнете го от две страни. Нищо неприятно няма – дано да влизат. Но плажът е дребен и няма да има място. “

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР