Макар че има редица личностни черти, които могат да бъдат

...
Макар че има редица личностни черти, които могат да бъдат
Коментари Харесай

Аз съм върхът!

Макар че има редица личностни черти, които могат да бъдат считани за червен байрак при търсенето на претенденти за работа, нарцисизмът е може би тази, от която би трябвало да се пазите най-вече, защото егоцентричния метод към работата не води до нищо друго, с изключение на до подценява потребностите и приноса на другите.

В идеалния случай вие ще сте способни да разпознаете нарцисите, преди те да са почнали да работят за вас и да са нарушили ритъма на вашия екип. За тази цел би трябвало да започнете да обръщате внимание на тези 4 неща, които претендентите за позиция във вашата компания вършат по време на изявлението за работа:

1. Неспирно фукане, което не е подкрепено съответни образци

Когато положителните експерти приказват за своите достижения, те употребяват обстоятелства и действителни резултати. Това е един почтен и транспарантен метод, защото цифрите и могат да бъдат измерени и съпоставени с тези на останалите претенденти.

Кандидатите нарциси въпреки това са си повярвали, че са по-добри от другите дотам, че самата концепцията, че могат да бъдат съпоставени с някой, ги наскърбява. Вместо да дават конркетни образци, те вършат обширни генерализации, като да вземем за пример: „ Кампанията, която управлявах, бе една от най-ефективните в историята! “ или „ Това бе задача, с която можех да се оправя единствено аз! “. Това са субективни изявления, които се основават само на персоналното мнение на нарциса за самия него.  

2. Демонстрации на липса на интерес

Добрите претенденти ще ви отдадат цялостното си внимание – ще ви гледат в очите, ще задават въпроси и ще се стараят да дават отговор на това, което ги питате. Те схващат, че имат единствено една опция да създадат положително усещане и че изявлението за работа може да им разреши да научат повече за компанията, в която аплайват.

Нарцисите, от своя страна, считат, че няма късмет да не получат мечтаната от тях работа и че я заслужават повече от всеки различен.  От тяхна позиция вие би трябвало да им докажете, че заслужавате тяхното внимание, макар че те са тези, които търсят работа. От тях може да очаквате да не ви обръщат изключително внимание и постоянно да си поглеждат телефона. За каквото и да говорите с тези хора, фокусът постоянно е върху самите тях.

3. Нереалистични цели

Винаги е добър знак, когато претендента за работа си слага високи цели. Нарцисите обаче в никакъв случай не могат да дадат съответен отговор на въпроса по какъв начин считат да реализират амбициозните си цели. Вместо да показват проект с ясни стъпки за реализиране на мечтаните резултати и ограничения, които могат да бъдат подхванати, в случай че нещо се обърка, те просто вършат заключението, че реализиран това, което желаят, тъй като го заслужават.

Ако ги накарате да опишат какво тъкмо считат да създадат, с цел да реализиран задачата си, те ще ви дадат неразбираем отговор, който припомня на някаква „ извисена мантра “, като да вземем за пример „ Ще давам 110% от себе си всеки ден и ще съумея! “. Много евентуално е те да си дадат период за тази цел, който вие от опит знаете, че е изцяло нереалистичен.

4. „ Аз съм най-хубавият, всички други са под мен! “

Умните претенденти знаят по какъв начин да изразят отрицателно мнение за други компании и хора по оправдателен и методичен метод. Те показват уравновесена позиция и съответни доводи за заключенията, до които са стигнали. Те споделят това, което са научили от предходните си работни места и приказват за това по какъв начин могат да бъдат преодолени проблемите, които са следили там.

Нарцисите обаче не се интересуват от това да се държат почтително и да демонстрират интерес към развиване и напредък, тъй като те имат вяра, че към този момент са достигнали върха и че няма какво повече да научат. Те са най-умните, най-хубавите, най-опитните и тн. По тази причина те нямат никакъв проблем да сочат с пръст останалите и да им преписват виновността за личните си провали на другите. Те са подготвени на безусловно всичко, с цел да си измият ръцете от отговорността за някакъв крах.

Нарцисите постоянно се носят със самочувствие и постоянно показват упоритост. За да ги различите от претендентите, които могат да подплатят това самочувствие с качества и знания, наблюдавате метода, по който те показват резултатите, които са постигнали в миналата си работа, и метода, по който се отнасят с някогашните си сътрудници. Именно по този метод ще отделите хората, които ще ви оказват помощ да изградите страховит екип, от тези, които се интересуват единствено от ебе си. Никога не се задоволявайте с втория вид.

...............

Уанда Тибоду , създател на Takingdictation.com, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР