Магнус Карлсен вече не е член на норвежката шахматна федерация!

...
Магнус Карлсен вече не е член на норвежката шахматна федерация!
Коментари Харесай

Световният шампион Магнус Карлсен се раздели с норвежката шахматна федерация

Магнус Карлсен към този момент не е член на норвежката шахматна федерация! Сензационното съобщение пристигна след дълъг конфликт между международния първенец и ръководителите на норвежкия шах, обвързван със спонсорството и тактиката за развиване на играта в скандинавската страна.

„ Както бе посочено към този момент предишното лято, Магнус ще се отдръпна от федерацията допустимо най-скоро - написа в намерено писмо баща му Хенрик Карлсен. - Той все отново ще се възползва от опцията да съставлява Норвегия, което беше изяснено с ФИДЕ. “

Причината за дейностите на международния №1 бе решението на норвежката шахматна федерация да отхвърли предложеното от основаната в Малта букмейкърска къща „ Киндред Груп ” съглашение, предвиждащо $5,9 млн. за развиването на шахмата в Норвегия. Сделката бе горещо подкрепяна от Магнус Карлсен, но норвежкият регулатор на хазарта Lottstift настоятелно посъветва ръководството на федерацията да „ обмисли последствията " от партньорство с компания, за която счита, че работи незаконно в страната. 

В последното десетилетие ползата към шахмата в Норвегия процъфтява значително с помощта на Карлсен и необятното отразяване на играта от националната телевизия. Бюджетът на федерацията обаче остава дребен, защото тя така и не съумява да си обезпечи съществено спонсорство.

Привържениците на договорката виждаха в нея опция за увеличение броя на членовете във федерацията и поддръжка за играчи, които желаят да тръгнат по пътя на Карлсен. Пред държавната телевизия NRK световният шампион призна, че още от млади години е бил сериозен към федерацията, и счита, че тя не прави достатъчно, с цел да сътвори и развие младите гении.

След приетото с голямо болшинство решение за отхвърляне на офертата на „ Киндред ” Карлсен реши да сътвори собствен личен клуб - „ Оферспил ” („ Жертвена игра ”), и единствено за няколко часа съумя да събере повече от 1000 членове, на които сам заплати таксите към федерацията (около 60 000 долара). Клубът ще се посвети на откриването и култивирането на гении, само че има и упоритостта да стане най-хубавият в Европа. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР