Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха да изслушат израелския

...
Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха да изслушат израелския
Коментари Харесай

ВСС ще изслуша израелския експерт за атентата срещу Гешев

Магистратите от Висшия правосъден съвет (ВСС) одобриха да изслушат израелския специалист по сигурност, който е дошъл час и половина в България преди опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев.

Това стана ясно по време на съвещанието на кадровия орган, на който магистратите разгледаха общо 11 предявени доказателствени претенции от основния прокурор Иван Гешев,

както и настояванията на шестимата членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет – Георги Кузманов,

Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

В първичните си мотиви  Атанаска Дишева  настоя основният прокурор Иван Гешев да посочи събитията, заради които желае да се разпита израелският специалист.

Останалите доказателства, които одобриха магистратите от Висш съдебен съвет са:

да се изиска информация за заеманата от двама души служба в администрацията на основния прокурор, на които е изпратил заповедите надлежно за заместването му и след това за анулацията.

Също по този начин Гешев упорства да се изиска следната информация от СГП:

Кои са наблюдаващите прокурори по делото за гърмежа до кортежа му на 1 май;

часове на провеждането им, участници в тях, както и информация за присъствалите други хора по време на реализирането на първичните дейности по следствието, отвън участниците в тях;

Заверени копия от протоколите за първичните следствени дейности – оглед на местопрестъпление и разпит на очевидци, в това число неговият разпит като очевидец от 1 май 2023 г.;

Справка, а при положение на постановяване на решителен прокурорски акт – заверено копие от същия, по преписката на СГП, формирана по сигнал на Гражданско придвижване „ БОЕЦ “ по отношение на визитата на израелския специалист на региона на произшествието, по която са снети пояснения от Гешев на 30 май т.г.

Главният прокурор упорства да се изиска информация от Министерство на вътрешните работи за в началото получения сигнал до органите на Министерство на вътрешните работи по отношение на гърмежа до кортежа му ,

за подхванатите дейности по този сигнал, метод на обезпечаване на произшествието и самоличността на чиновниците на Министерство на вътрешните работи,

Главният прокурор показва, че откакто се запознае с данните от СГП и Министерство на вътрешните работи, ще направи спомагателни доказателствени претенции.

Гешев ползва и няколко изявления  в медиите по отношение на изказванията му за преднамереност и пристрастност на членовете на Висш съдебен съвет,

Гешев показва като доказателства и изявление на Георги Кузманов по Българска национална телевизия от 29 май т.г. като моли от Българска национална телевизия да бъде изискван формалния запис на въпросното изявление.

Висш съдебен съвет обаче не одобри настояването на Гешев да получи информация от Николай Гълъбов, ръководител на Федерацията на ционистите в България, за самоличността на израелския специалист , датата на идването му в България и задачата на визитата му. Същите данни да бъдат изискани и от Министерство на вътрешните работи.

На съвещанието на Висш съдебен съвет стана ясно още, че  магистратите ще изслушат заместникът на основния прокурор и шеф на Националното разследване Борислав Сарафов, зам.-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров и дежурните следователи, посетили мястото , на което стана гърмежа против обвинител номер едно на 1 май. Доказателствените претенции са направени от членовете на прокурорската гилдия на кадровия орган.

По време на дебатите  Олга Керелска  отбеляза, че доказателствените претенции е належащо да бъдат приобщени към доказателствения материал, в случай че някои от магистратите сметнат, че това не е належащо.

Калина Чапкънова също добави, че би трябвало да бъдат приобщени писмените доказателства.

Атанаска Дишева изиска, с цел да се избегнат следващи затруднения, да се изиска от Национална следствена служба информация по отношение на дежурните следователи, посетили на 1 май местопроизшествието. Нека да установим имената на дежурните следователи в еднодневен период и незабавно по-късно да се пристъпи към метода за тяхното известяван по месторабота, настоя Дишева и дефинира като съотносими направените доказателствените претенции.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР