Магистратите от Висшия съдебен съвет изпаднаха в дълги спорово дали

...
Магистратите от Висшия съдебен съвет изпаднаха в дълги спорово дали
Коментари Харесай

ВСС в спор дали да започне нова процедура за избор на главен прокурор

Магистратите от Висшия правосъден съвет изпаднаха в дълги спорово дали да започват изначало процедурата за избор на нов основен прокурор. Днес Пленумът се събра, с цел да разиска указа на президента Румен Радев, с който той им върна кандидатурата на Иван Гешев, както и да прегласуванието, което взе с безапелационно болшинство в интерес на претендента на 24 октомври.

Предложението за ново начало на процедурата предстоящо пристигна от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. „ Ние би трябвало да чуем претекстовете на президента и да се съобразим с тях. Ние сме длъжни да предизвикваме нова процедура за основен прокурор. Ако неглижираме претекстовете на президента, рискуваме президентската институция да се трансформира в нотариат, който поставя щемпел върху решенията на Висш съдебен съвет “, аргументира се той.

На неговото мнение обаче се опълчи основният прокурор Сотир Цацаров, съгласно който при връщането на указа президентът е изразил обществена позиция, само че не и юридически претекстове. „ Нека не спекулираме, че указът има претекстове “, прикани той, правейки прилика с връщането на указа за ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков.

„ И тогава кандидатурата беше върната и указът беше без претекстове. Това обаче никога не омаловажава казаното от президента “, съобщи актуалният основен прокурор.

Предложението процедурата да тръгне изначало, с номиниране и чуване на нови претенденти, поддържа и арбитър Атанаска Дишева.-->
Към мнението се причисли и Цветинка Пашкунова. „ Главният прокурор е един от стожерите на правосъдната власт “, сподели тя пред магистратите и продължи: „ Ние изискуем на обществото нова процедура за избор на основен прокурор “.

Предложението получи отпор от Вероника Имова. „ Ще нарушим Конституцията и Закона за правосъдната власт, в случай че стартираме нова процедура “, безапелационна бе тя.

Оттам нататък кадровиците се впуснаха в юридически пояснения за метода, по който да бъде решено дали процедурата да продължи или да бъде прекъсната.
Спорът докара и до пререкания сред правосъдния министър Данаил Кирилов и арбитър Атанаска Дишева. „ Много добре знаем, че указът не може да се нападна, а че това е акт, който може да се оспори под Конституционния съд. Правим нещата изкуствено да се проточват ", ядоса се той. За малко даже Кирилов напусна залата, а мястото му зае представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдаличнев.

Кирилов упрекна Дишева, че „ претопля остарели манджи “, когато тя се опита да насочи въпрос към основния прокурор Сотир Цацаров, обвързван с неговото изявление, че изборите на висшите магистрати се случвали освен във Висш съдебен съвет, само че и „ в две други здания “.

„ Дано викащите извън оценят това ваше старание “, отвърна му тя, визирайки митингите под прозорците на Висш съдебен съвет.

В последна сметка, след две процедурни оферти, кадровиците взеха решение да не рестартират процедурата, а да преминат към прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР