Магдалена Милтенова, председател на Управителния съвет на Конфедерацията на автобусните

...
Магдалена Милтенова, председател на Управителния съвет на Конфедерацията на автобусните
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи: Не заставаме на позиция на президента Радев в критиките му към премиера Борисов с протеста си

Магдалена Милтенова, ръководител на Управителния съвет на Конфедерацията на автобусните превозвачи и Ивайло Константинов, ръководител на националния съюз на автобусните превозвачи дават отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция от 12-ти декември 2019 година

Илиана Беновска: За какво протестирате Конфедерацията на автобусните превозвачи?

Г-жо Милтенова, господин Константинов, наблюдавайки вашия отрасъл, съгласно мен най-малко от 15 години не сте имали такова съгласие, каквото постигнахте с министър-председателя Борисов предходната година.

Да не би вие да обявявате протестна подготвеност със период за приемане на закон до 13-ти януари, с цел да вземете страната на президента Радев, който нощес остро разкритикува министър-председателя и по този метод да се идентифицирате, че сте против Борисов и против държавното управление?

Днес сме 12 - декември, 20 остават още почти за работа, Народното събрание излиза на 20-ти в отпуск и се връща на 6-ти интензивно, преди този момент няма да има нито комисия, г-жо Милтенова, нито демон, а Вие желаете да Ви бъде признат законът!

Какво ще вършиме от на следващия ден, ще блокирате пътища ли, в какво тъкмо ще се показва вашата стачка?

Милена Милтенова: Г-жо Беновска, веселя се, че задавате този въпрос. Това не е политическо събитие и по никакъв метод ние не сме обвързани политически нито с Политическа партия ГЕРБ, нито с президента, нито с която и да било друга политическа мощ.

Ивайло Константинов: Категорично първо желая да разгранича идния митинг от каквито и да е политически задължения.

Изключително доста съжаляваме, че началото му съответствува с следващата свада по високите етажи. Категорично се разграничаваме от какъвто и да е ангажимент към която и да е политическа мощ и обязаност на идния митинг.

Милена Милтенова: Самата Вие казвате, че проблемите, които поставихме през предходната година са същите, които слагаме и през днешния ден, което за жалост приказва доста неприятно за ситуацията, в която ние се намираме.

Да, факт е, че ние имаме разрешението на министър-председателя нещата да се решат и тук би трябвало да Ви кажа, че сме в обстановката – „ царят дава, пъдарят не дава “.

Сама се запознахте със обстановката, че на 7-ми или 8-ми февруари тази година, не си припомням тъкмо датата, министър-председателят ни предложения на среща, одобри ни, на тази среща бяха надлежно министър Горанов и министър Желязков. И на тази среща бяха поети уговорките, които ние в този момент чакаме да се случат до 13-ти януари.

Нали разбирате в каква обстановка се усещаме, откакто ние 10 месеца не сме решили нито един от проблемите, които сме сложили. Какво значение има, че министър-председателят е споделил – да, имате зелена светлина, ние поддържаме вашите претенции?

Какво значение има, че министър Желязков ни е приел във вчерашния ден, за което му благодарим несъмнено за изразената воля и позиция, като към днешна дата нито едно от поставените от нас претенции не е решено? И това е реалност.

И самата Вие го потвърдихте, казвайки, че през предходната година, когато създадохме Конфедерацията на автобусните превозвачи, ние бяхме изправени тъкмо пред тези проблеми. Сега да Ви кажа във връзка с законодателната самодейност за какво е 13-ти януари.

Ние сме взели решението доста преди президентът и министър председателят да беседват нощес по каквато и да било тематика. Обявили сме го още на 12-ти ноември, на 12-ти ноември сме изпратили писмото, и мога да Ви го дава, на министър-председателя, на министър Горанов, на министъра на вътрешните работи, на министъра на превоза, с което ги уведомяваме, че нито един от тези проблеми към сегашния миг не е решен и действително срокът, който ние сме дали за осъществяване 13-ти януари е два месеца, считано от 12-ти ноември.

Съвсем не е 1 месец от утрешна дата, когато стартираме митингите. За страдание в този един месец, в който ние уведомихме институциите, че проблемите не се вземат решение и настояваме за тяхното решение, нищо значително не се случи и нещата не престават по метода, по който са били и преди този момент.

Това автоматизирано значи, че слагаме плакатите в символ на митинг и всеки един от нашите сътрудници, дори в случай че някой не си е получил плакатите, след събитието ще ви дадем плакати на тези, които не сте си получили плакатите за митинга, тъй че ние разгласяваме алегоричен митинг в границите на един месец, ще бъде кротичък митинг, само че просто ще бъдат сложени плакати на рейсовете, с цел да можем да уведомим обществото и институциите, както и сътрудника Константинов сподели – имаме потребност и от медийна поддръжка, и от социална поддръжка, и от институционална поддръжка, с цел да можем да решим тези проблеми.

Свидетели бяхме по какъв начин оня ден за един ден се вкара Наказателен кодекс за разглеждане, тъй като трябваше да криминализираме боклука.

Така че оправданието, че депутатите ще имат малко време за работа, тези проблеми са сложени преди 10 години и 10 години не са решени, тъй че това по никакъв метод не ни удовлетворява и виждаме, че когато има политическа воля това нещо може да се случи в границите на една седмица.

Така се случи, когато се приемаше прочувствено решението за наложителни колани.

По същия метод бяхме очевидци, в този момент отново ще го повторя, криминализирането на боклука, когато се криминализираха и други действия се случваше в границите на два дни.

Така че ние считаме, че държавното управление, в случай че има политическа воля, има механизма, има опцията този закон да бъде признат.

Още повече, че той е минал към този момент публично разискване, ще мине през Министерски съвет, сега тече междуведомственото разискване, тъй че аз не считам, че не е допустимо това да се случи.

Ако на депутатите не им е допустимо да бъде до 13-ти, значи ще ни кажат – ще бъде до 20-ти и ние сме задоволително толерантни, с цел да дадем още една седмица време.

Но в случай че не може да се случи, тогава да, ние ще протестираме и ще спрем, тъй като ние чакаме към този момент в продължение на една година този закон да стане факт, от 7-ми февруари чакаме до сегашния миг.

Илиана Беновска: Чисто софтуерно не може да стане и до 20-ти януари, Вие евентуално, знам, че сте правист, в случай че към този момент се дипломирахте, знаете, че има разискване на комисии, първо, второ четене, това са няколко месеца!

Милена Милтенова: Г-жо Беновска, няколко пъти към този момент сме очевидци на приемане на закона и на промени на закона в границите на два дни. Така че за какви комисии приказваме, в случай че депутатите желаят в границите на два дни могат да минат и първо, и второ четене!

Илиана Беновска: Г-н Константинов е бил народен представител, ще Ви каже, че за два дни не става.

Ивайло Константинов: За два дни са гласувани на първо четене закони, които и на второ не престават, тъй че изобщо не сме толкоз наивни. Аз неслучайно няколко пъти загатнах – благодарим, благодарим, благодарим!

Да, благодарим, г-жо Беновска, не от февруари предходната година, ние за тези проблеми сигнализираме от повече от 15 години. И това е първото държавно управление, с което имаме извървени няколко крачки. Значи ние не сме такива идиоти, че да си режем пътя към тези хора, които желаят да ни свършат работата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР