Магдалена Малеева ще бъде един от лекторите на Световната треньорска

...
Магдалена Малеева ще бъде един от лекторите на Световната треньорска
Коментари Харесай

Маги Малеева: Григор мотивира много деца да започнат да се занимават с тенис

Магдалена Малеева ще бъде един от лекторите на Световната треньорска конференция на Международната тенис федерация, която ще се състои от 11 до 14 октомври в София, осведомят от Българската федерация по тенис.

Конференцията ще събере над 650 треньори и специалисти от близо 90 страни. Сред оповестените лектори са тенисистки достигнали призови класирания в международната като Анастасия Мискина - достигнала до номер 2 в света, носителка на купа от Ролан Гарос, била е част от екипа на Русия за Фед къп, а от 2004 година е капитан на съветския народен тим за дами за Фед къп и Мери Пиърс - достигнала до номер 3 в света, носителка на две трофеи от Големи шлемове - Австралия Опън и Ролан Гарос, повече от 10 години съставлява страна си за Фед къп, все още тя е част от Борда на шефовете на Международната тенис федерация като представител на спортистите.

През последните години Българска федерация по тенис предприе съществени и поредни стъпки за развиването на треньорското образование и повишение на квалификацията на треньорите по тенис. Системата за треньорско образование на БФТ е публично приета от Международната тенис федерация.

Ето какво съобщи Магдалена Малеева по отношение на идната конференция:

 Григор Димитров отпадна рано от US Open
Младият Рубльов - на Гришо призрачен сън нов

Българинът стартира чудесно, само че по-късно се съобщи

Какво очаквате от Световната треньорска конференция и какъв брой е скъпа за България?
- За България сходно събитие е доста скъпо, тъй като не се е случвало досега. Ще бъде доста забавно, треньорите ще чуят доста огромни тенис експерти. Знам, че на предходни конференции в други страни е имало сред 800-1000 души разнообразни треньори. Събитието е ужасно и е хубаво, че България ще бъде хазаин. Това са хора от целия свят с доста опит в тениса и чакам да е забавно.

Имате ли към този момент концепция върху каква тематика ще бъде вашето присъединяване?
- Още не съм обсъждала с уредниците каква тъкмо ще бъде тематиката ми. Аз съм говорила няколко пъти на разнообразни треньорски събития. Моята мощ е в това да приказвам от опита на тенисистка, не толкоз като треньор, а повече като играч. Мисля, че още веднъж ще приказвам през тази вероятност. Какво е да си играч, връзките сред играч и треньор, компликациите, с които се сблъсква всекидневно състезателят. Предполагам, че моята тематика ще бъде в тази сфера.

Колко значима е връзката сред треньор и играч?
- Тя е извънредно значима. Това е една доста сложна връзка, тъй като постоянно това са двама души, които прекарват ужасно доста време дружно и провокациите да се схващат са доста. Трудно е да се пази точната отдалеченост. Аз съм имала страхотни треньори, от които съм научила доста и сме останали другари до през днешния ден. Тази връзка е странна, тъй като аз ги ангажирам, само че аз ги и отстранявам, а в това време те са ми шефове на мен.

Колко може да е потребна тази конференция за младите български треньори?
- Със сигурност ще е потребна, тъй като допускам, че тенисът ще бъде погледнат от всевъзможен ъгъл. Въпросът е всички тези треньори и млади и по-стари да отидат с отворено схващане и да са подготвени да научат нещо ново. Дори в случай че с някои неща не са съгласни, да не ги жигосват прекомерно бързо и да знаят, че това са хора с много опит. Моето мнение е, че от безусловно всеки може да се научи нещо и от всеки можеш да си вземеш нещо което да опиташ и върху което да помислиш.

Как виждате младото българско потомство?
- Аз не ги познавам задоволително добре дребните деца, тъй като не пътувам по надпревари. Знам, че при девойките до 12 и 14 години има положителни деца. При момчетата Адриан Андреев демонстрира положителни качества. Има много гений в България, само че е въпросът е по какъв начин ще развие. Миналата година в топ 200 при дамите имаше пет българки, което е положително достижение. Смятам, че тенисът в България е сносно и е много известен. Страшно доста деца играят, имат интерес и се възпламеняват към спорта. Може би и Григор има огромно въздействие, тъй като доста деца го гледат по малкия екран, а това е сериозна реклама и възпламенява от ден на ден деца по спорта. Със сигурност е добре да има такива модели за подражателство.

Какво е вашето обръщение към тези които ще участват на треньорската конференция?
- Да дойдат с безусловно отворено схващане. Да бъдат положителни и да се радват, че се случва такова събитие в България и да извлекат оптималното от това което чуят. Да са подготвени да пробват нови неща, да се откажат от някои остарели стандарти. Да бъдат отворени и да се учат постоянно.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР