Маестро Коларов е отличен за изключителните му заслуги като композитор,

...
Маестро Коларов е отличен за изключителните му заслуги като композитор,
Коментари Харесай

Трима са новите почетни граждани на Варна


Маестро Коларов е отличен за изключителните му заслуги като композитор, диригент и музикален възпитател от интернационален мащаб. Проф. Камбуров получава признанието за достиженията му като академик и доктор експерт, както и за повишение престижа на МУ " Проф. доктор Параскев Стоянов “. Мариус Куркински, който тази година навършва 50 година,  е почетен за приноса му към развиването на българската просвета и издигане престижа на Варна.

Общинските съветници още веднъж се сплотиха към мнението, че е нужна коренна смяна в статута за почитане с най-високото отличие. Изборът на бъдещите почетни жители би трябвало да се реализира по точни, ясни и съответни критерии, с цел да се избегне субективизмът при вземането на решение, акцентираха съветници. От трибуната беше насочен апел към обществеността да се включи с оферти за изменение на статута.

Съветниците са безапелационни, че носителите на влиятелното отличие би трябвало да имат в действителност изключителни заслуги. В града ни има доста почтени жители, само че смисълът на премията е да се предизвикват хората, които дават доста за развитието на Варна и градят нейния престиж, бе изтъкнато в зала " Пленарна “.

На днешното съвещание съветниците утвърдиха и носителите на почетни знаци. С почетен знак " За заслуги към Варна " – златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов   и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие ще бъде връчено и на Детско-юношеския спектакъл " Златно ключе “ и на първия професионален частен спектакъл във Варна " Българан “.

Почетен знак " За заслуги към Варна " – сребърен, ще получат Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ " Христо Ботев 1928 “, и Кичка Христова – национална певица, живописен началник и диригент на певчески сформира.

Почетните звания по традиция ще бъдат връчени на 15 август. Церемонията по почитане ще се състои в Летния спектакъл в границите на тържествения концерт за Деня на Варна, който е с начален час 20:00.

Удостоените със званията " Почетен жител на Варна “ и " За заслуги към Варна “ се вписват в Почетната книга на Общината. Почетните жители получават уверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специфичен нагръден знак с лента и 5 000 лв..

Началото на традицията е сложено преди 140 години. Първият притежател на званието е кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, почетен през юни 1879 година

Кратки биографии на личностите, удостоени със званието " Почетен жител “:

Проф. доктор Димитър Енчев Камбуров – академик и доктор, дълготраен ректор на Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “ и началник на Катедрата по ортопедия и травматология. Има безспорен принос за развиването на двете най-големи варненски лечебни заведения – " Св. Марина “ и " Св. Анна “, както и за напредъка на висшето обучение и опазването на здравето в града. Проф. Камбуров е основател на варненската ортопедична школа. Като водещ ортопед и хирург в региона на ръката създава и внедрява лични диагностични и лечебни способи.

Ивайло Василев Стоянов (Мариус Куркински) – сценичен и кино артист, режисьор и музикален реализатор, изключително прочут със своите моноспектакли. Неколкократен притежател е на премиите " Икар “ и " Аскеер “. Тази година получи премия " Азарян “ за блестящо достижение в театралното изкуство. Негови спектакли са гастролирали с триумф в чужбина. Той беше препоръчан за почетен жител от предприемчив комитет за   " изключителните му достижения в националната просвета, цялостната креативна активност и приноса му в издигането на престижа на гр. Варна “, както и във връзка 50-годишния му празник, който ще бъде празнуван на 4 декември тази година в Двореца на културата и спорта.

Проф. Милко Хинев Коларов – композитор и диригент, притежател на голям брой влиятелни национални и интернационалните награди. През 2018 година е отличен с медал " Св. св. Кирил и Методий “ огърлие за високите му креативен достижения и изключително значимите му заслуги за развиването на културата и изкуството в България. Той е един от последните възпитаници на Панчо Владигеров. Негови творби са изпълнявани, записвани и издавани в доста страни по света. Проф. Коларов способства в забележителна степен за издигане престижа на българското музикално изкуство и престижа на Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР