Мадрид. Във вторник Каталуния отпразнува своята Диада“, или Национален ден,

...
Мадрид. Във вторник Каталуния отпразнува своята Диада“, или Национален ден,
Коментари Харесай

El Pais: На Деня на Каталуния сепаратистите се обявиха за „свобода“ и „независимост“

Мадрид. Във вторник Каталуния отпразнува своята „ Диада “, или Национален ден, след година на обилни събития, в която се организира и референдум за самостоятелност, несполучливо едностранно оповестяване на самостоятелност и повече от седем месеца непосредствено ръководство от Мадрид, написа електронното издание на вестник El Pais .
Малко след 17:00 локално време сигнална ракета извести началото на „ марша на независимостта “ по Диагоналния бул. в Барселона. Следвайки заръките на уредниците, множеството остана безшумно до подадения сигнал, когато създаде „ звукова вълна “, която трябваше да показва „ силата на народа “ да събори стената, която стои пред независимостта, отбелязва изданието.
Движението за самостоятелност даде обещание да трансформира „ Диада “, провеждана на всеки 11-и септември, в респект за водачите на напъните за реализиране на самостоятелност от Испания. Някои от тези водачи, в това число някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон и няколко функционери от неговото държавно управление избягаха от страната, с цел да избегнат арест за образуване на бунт. Други пък са в следствения арест от края на октомври предходната година и техните последователи ги разказват като „ политически пандизчии “, разяснява „ Ел Паис “.
Юнионистките партии, отбелязва още вестникът, се оплакаха, че надписът, определен за тазгодишния марш – “Fem la República Catalana ” (Създаваме Каталунската Република), оставя половината от популацията на региона отвън него. „ Днес ние желаеме да огласим мнението на милиони каталунци, които няма да излязат по улиците в този ден, които не се усещат част от дейностите на това държавно управление “, съобщи Инес Аримандас, районен водач на „ Суидаданос “, която се афишира за опазване на статуквото. „ Искаме от тях да не не помнят милионите каталунци, които заслужават също толкоз почитание, колкото тези, които излязоха на марша и които са също толкоз демократични. Подчертаваме, че обществената естетика е по-добра от обществения раздор.
Регионалният министър председател Ким Тора, коренен сепаратист, посочен от Пучдемон и заел поста на 2 юни, след края на седеммесечното непосредствено ръководство от Мадрид, във вторник направи исторически паралел сред предишното и сегашното на Каталуния. В своята тирада, Тора прикани всички каталунци „ да се съпротивляват и борят “ против „ несправедливостите, страха, пандиза и изгнаничеството “.
„ Каталунската национална асамблея “, която е за самостоятелност и беше уредник на манифестацията, разгласи, че за нея са се записали 460 хиляди души, а в Барселона са пристигнали 1500 рейса с поддръжници на концепцията. Освен това във връзка със събитието са продадени 270 хиляди тениски. Цялото районно държавно управление взе участие в демонстрацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР