Мач номер 1 в европейския клубен футбол е Байерн –

...
Мач номер 1 в европейския клубен футбол е Байерн –
Коментари Харесай

Байерн или Реал - кой ще стигне финала в Шампионска лига?

Мач номер 1 в европейския клубен футбол е Байерн – Реал. Историята помни изключителни конфликти сред двата колоса. А залогът на идващите два е голям – край в Шампионска лига. Двата гранда завоюваха четири от последните пет издания на най-силния шампионат.

Реал държи върха с 12 оценки в влиятелното съревнование. Байерн е трети във безконечната класация с пет, паралелно до Ливърпул и Барселона, като изостава с две купи от Милан. В конкуренцията, в която вземат участие най-силните тимове на Стария континент, баварците стигат минимум четвъртфинал 29 пъти. А по-добро е достижението само на „ кралете “ с 35. А в случай че погледнем полуфиналите, то ще открием, че Байерн непроменяемо стига тази фаза шест пъти в последните седем години, а Реал е непроменяемо в топ 4 в интервала.

В сряда двата супер тима ще се „ сблъскат “ за 25-и път, а на терена ще излязат двама от най-хубавите нападатели в последните години – Кристиано Роналдо и Роберт Левандовски, които и този сезон не стопират да бележат и да натрупат върхове в богатите си визитки.

Подобен конфликт е мъчно предвидим, само че ще се опитаме да изложим няколко тези в поддръжка и на двата лагера.

Ще стартираме с разбор на сегашния отличник. Сезонът на Реал бе като въртележка, изпълнена с върхове и спадове. В Примера дивисион звездите на Зинедин Зидан прекомерно рано оставиха отбора на Барселона уединен на върха, провалиха се и за кралската купа. В Шампионска лига обаче клубът от Мадрид сподели друго лице, най-много с помощта на безпощадния Кристиано Роналдо, който продължава да дава газ и цялостен напред, макар напредването на възрастта и наситения календар. Жребият въобще не бе благоразположен към Реал. Първо „ кралете “ трябваше да мерят сили в групите с практикуващите прелъстителен футбол Тотнъм и Борусия (Дортмунд). На осминафиналите се изправиха против най-мощния финансово клуб в света – Пари Сен Жермен, а на четвъртфиналите против миналогодишния финалист Ювентус. Реал обаче устоя всички проби дотук.

Единственият вид сезонът да не се одобри като неуспех за стандартите на испанския исполин, е тимът да вдигне купата с огромните уши. Този клуб счупи прокобата и първи стана първенец в две следващи години, откогато актуалният формат бе основан през 1992 година. Защо да не го направи и тази акция? Като плюс може да се одобри, че треньорът Зинедин Зидан е непредвидим в избора си на тактичност, което обезпечава повече благоприятни условия на отбора. Вярно е, че Карим Бензема и Гарет Бейл разочароват в последните месеци, само че за сметка на това от „ втора линия “ сносно се оправят Лукас Васкес, Марко Асенсио и Иско.

Статистиката също е на страната на най-титулувания клуб. Реал и Байерн до момента се срещнаха три пъти в елиминационната фаза на Шампионска лига през това десетилетие и „ кралете “ продължиха напред в последните два случая (полуфинали през сезон 2013/14 и четвъртфинали в последната кампания). А и Шампионска лига е шампионатът освен на Реал в исторически проект. Същото може да се каже за сегашния състав. Повечето от играчите към този момент са носители на три оценки в надпреварата.

Но коз номер 1 без подозрение си остава Кристиано Роналдо! Качествата на португалеца мъчно могат да се опишат с думи, а смисъла му за Реал е безгранично. Ако петкратният притежател на „ Златната топка “ не бе футболист, а тим, то той щеше да заема десето място в класацията за най-вече голове в Шампионска лига. В ранглистата на играчите е водач, с огромна преднина пред Лионел Меси. В актуалната акция Кристиано бележи във всеки мач, а до момента сходно нещо не се е случвало нито един път. А и звездата обича да санкционира най-успешния немски отбор – към този момент го е правил девет пъти.

В поддръжка на Байерн също има неоспорими обстоятелства. Самочувствието на тима е огромно след извоюваната предварително шеста поредна купа на Германия и идния край за локалната купа против новобранеца Айнтрахт, воден от определения за идващ треньор на гранда от Мюнхен – Нико Ковач. Байерн мечтае за требъл, защото през цялото време на сезона е слаган измежду любимците и в Шампионска лига. А предпоставката за осъществяване на проекта се споделя Юп Хайнкес. Легендарният треньор изведе отбора до трите трофея през 2013-а, а в този момент е в отлична позиция да го направи още веднъж в последния си сезон във футбола.

Може би единствените германци, които познават по-детайлно Реал са актуалната звезда Тони Кроос и славният Паул Брайтнер. Но незабавно след тях се подрежда Хайнкес, който изведе „ кралете “ до европейски успех след 32-годишна суша през 1998 година Специалистът постоянно стига край в шампионата, като към този момент го направи два пъти с Байерн. През 2012-а претърпя загуба от Челси, а на идващия сезон съкруши Борусия (Дортмунд).

Байерн е и измежду най-неприятните противници на Реал и неслучайно е прочут в испанската столица като „ черния звяр “. В тима чудесно се оправя Хамес Родригес, който с лека ръка Зинедин Зидан отписа и в този момент колумбиецът ще има чудесна опция да натрие носа на треньора на Реал. Дори Кристиано Роналдо призна преди няколко месеца, че спадовете в играта на отбора се дължат и на отсъствието на Хамес.

А какво да кажем за головата машина Роберт Левандовски? Полякът е същинско чудовище за Реал. Наказа „ кралете “ шест пъти в шест мача. А спомагателната конспирация идва от информациите, че Лева влиза в летните проекти за селекция на Реал, въпреки персонално президентът Флорентино Перес да отхвърли изказванията, изпращайки известие до шефовете на Байерн.

Предстоящият конфликт е успех на футбола и приятност за всички фенове на този спорт. Напрежението се повишава, както и упованията за следващия магически двубой сред магичните Реал и Байерн.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР