Любовта винаги започва различно, но много пъти приключва по един

...
Любовта винаги започва различно, но много пъти приключва по един
Коментари Харесай

3 типа токсични партньори, които да избягваме

Любовта постоянно стартира друго, само че доста пъти завършва по еднакъв метод – с разлъка. 

Днес насочваме взор към другите видове сътрудници, които срещаме, или тези, които не сме желали да срещнем в живота си, само че по една или друга причина те са станали част от него.

В логиката на психиката има термин - " Тъмната триада ", който се употребява за първи път от психолозите Делрой Паулхус и Кевин Уилямс от University of British Columbia през 2002 година и се отнася до три разнообразни, само че свързани черти на личността - егоизъм, психопатия и макиавелизъм.  

Нарцисистите са хора, които се усещат самовлюбени, превъзходни, грандиозни и овластени с права. Личности, които са очарователни, безстрашни, импулсивни и безчувствени, са  психопати . А макиавелистите са хора, които постоянно са описвани като студени, пресметливи, планиращи и цинични. Тук е значимо да отбележим, че някои откриватели включват садизма като четвърта линия и употребяват термина " Тъмна триада " и по повод и на тях.

Нарцисистите имат повишено възприятие за лична значителност и изискват непрекъснато удивление и внимание. Макиавелистите са хитри, манипулативни и им липсва емпатия. Психопатите, въпреки това, демонстрират апатия, импулсивност и липса на разкайване или виновност. Въпреки че тези черти може да наподобяват разнообразни, те се припокриват в някои връзки, като да вземем за пример податливост към манипулативно държание и предпочитание за власт и надзор. Важно е да се означи, че психопатията е неврологично означение, до момента в който макиавелизмът и нарцисизмът са модели на черти.  



Разпространението на чертите на " Тъмната триада " в обществото е тематика, която съставлява интерес за откриватели и психолози. А разбирането може да помогне на хората да разпознават и да се защищават от евентуална щета. Важно е да сте наясно с манипулативните тактики, които индивидите с тези черти могат да употребяват, и да поставяте съответните граници. Макар че чертите на " Тъмната триада " може да наподобяват обезсърчителни, значимо е да се помни, че хората не се дефинират само от своите личностни характерности и могат да работят за личностно израстване и смяна.

Какво въздействие имат чертите на " Тъмната триада " върху персоналните взаимоотношения?

Лицата, които демонстрират черти от " Тъмната триада ", в това число егоизъм, психопатия и макиавелизъм, постоянно се ангажират с манипулативно държание и прочувствена корист в персоналните взаимоотношения. Нарцисистите да вземем за пример са мощно егоцентрични и жадуват за удивление, което постоянно води до модел на контролиращо и манипулативно държание по отношение на сътрудниците им. Макиавелизмът, въпреки това, се характеризира с манипулиране и употреба на другите, което постоянно води до липса на емпатия към другите. Тези черти могат да доведат до прочувствена корист и операция в границите на персоналните взаимоотношения, причинявайки забележителна щета на прочувственото благоденствие на колегата.

Липсата на емпатия и връзка е постоянно срещана линия измежду лицата с черти на " Тъмната триада ", което води до компликации при основаването и поддържането на здравословни взаимоотношения. Психопатите например  постоянно нямат способността да съчувстват на другите, което води до модел на контролиращо и заплашително държание по отношение на сътрудниците им. Освен това хората с нарцистични черти са склонни да бъдат мощно егоцентрични, което затруднява основаването на дълбоки връзки с другите. Тези черти могат да доведат до липса на прочувствена фамилиарност в персоналните взаимоотношения, което предизвиква забележителна щета на прочувственото благоденствие на колегата.

Ще е мъчно да разпознаем подобен сътрудник в самото начало на връзка, само че няма нищо по-важно от това да потърсите професионална помощ и поддръжка. Ще бъде от решаващо значение за изцелението и възобновяване, изключително за тези, които са изпитали отрицателните резултати на тези черти в персонална връзка.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР