Любопитно Мрачните истории зад едни от най-обичаните детски приказки Стоят

...
Любопитно Мрачните истории зад едни от най-обичаните детски приказки Стоят
Коментари Харесай

Мрачните истории зад едни от най-обичаните детски приказки

Любопитно Мрачните истории зад едни от най-обичаните детски приказки Стоят ли същински събития в основата на някои от най-популярните приказки?  Русалин Венев 10 декември 2019, 07:02  Мрачните истории зад едни от най-обичаните детски приказки
Мрачните истории зад едни от най-обичаните детски приказки
 Какво би трябвало да каже една жена, в случай че желае да заприказва мъж
Какво би трябвало да каже една жена, в случай че желае да заприказва мъж
 Express: Кейт Мидълтън заложи на български чорапи
Express: Кейт Мидълтън заложи на български чорапи
 Творец изяде арт апаратура, струваща 120 000 $
Творец изяде арт апаратура, струваща 120 000 $
 ALMA лети над София в новото си видео
ALMA лети над София в новото си видео
 10 знака, че връзката ви се разпада
10 знака, че връзката ви се разпада
 Неочаквано завръщане и крайни решения в „ Пътят на достойнството “
Неочаквано завръщане и крайни решения в „ Пътят на достойнството “
 От какво има потребност всяка зодия, с цел да успее в любовта през 2020 година
От какво има потребност всяка зодия, с цел да успее в любовта през 2020 година

мало едно време…с тези думи стартират редица приказки, обичани от дребни и огромни. В множеството случаи те описват за смели герои, красиви принцеси и вълшебен създания, а най-после справедливостта постоянно спечелва. Но какво се крие за тези пленителни истории? Основани ли са на същински събития, които надалеч не са по този начин приказни? Това са въпроси, които и до през днешния ден са обект на разпалени диспути. В идващите редове може да се запознаете с част от теориите, свързани с едни от най-популярните детски приказки.

Снежанка

Според редица откриватели, приказката за Снежанка е основана на трагичната история на баварската графиня от 16 век Маргарета декор Валдек. Тя израснала във Валдек-Виндунген, където нейният брат принуждавал дребни деца да работят в притежаваната от него мина за рандеман на мед. Телата им били деформирани от тежкия труд и затова постоянно били наричани „ джуджета “.

Маргарета била известна както със своята хубост, по този начин и със строгата си мащеха Катарина декор Хацфелд. Тя презирала доведената си щерка и желала непременно да се отърве от нея. Когато навършила 16 години, Маргарете била изпратена от татко си в Брюксел. Там се срещнала с принц Филип II и сред тях пламнала буйна обич. Бащата на принца, императорът на Свещената Римска империя Кaрл V, обаче бил срещу връзката им и наредил на свои подчинени да я убият. Маргарета умира на 21 години, евентуално отровена с арсен.

Красавицата и звярът

В основата на тази приказка стои мъж, измъчен от рядкото заболяване хипертрихоза, известно и като „ Синдром на върколака “. Неговото име е Петрус Гонзалвус. Той бил роден през 1537 година на Канарските острови. Едва 10-годишен, той бил затворен в клетка и откаран във Франция като подарък за коронацията на крал Анри II. Първоначално бил изпратен в тюрма и с него се отнасяли като с животно. Докторите въпреки всичко заключили, че Гонзалвус е същинско момче и кралят решил да му обезпечи положително обучение. Детето със стряскащ външен тип се оказало доста мъдро. То изучавало както военно дело, по този начин и няколко езика, измежду които латински. Постепенно, Гонзалвус станал почитан представител на кралския двор.

След гибелта на Анри II властта минала в ръцете на неговата брачна половинка Катерина Медичи. Тя си сложила за цел да откри жена на Гонзалвус, искайки да види дали децата му ще наподобяват на него. В резултат, той се оженил за младо момиче на име Катерина. Бракът сред двамата се оказал доста сполучлив и те останали дружно в продължение на цели 40 години. Имали няколко деца, като четири или пет от тях за жалост наследили рядкото заболяване на Гонзалвус. Заради външния си тип те били откъснати от своите родители и показвани като атракции в разнообразни европейски градове.

Чудният свирач

Годината е 1284. Германският град Хамелин е изправен пред сериозен проблем с плъховете. На помощ идва свирач на флейта, облечен в пъстроцветни облекла. Той дава обещание да се оправи с плъховете, само че откакто извършва обещанието си жителите на Хамелин отхвърлят да му платят. За да си отмъсти, благодарение на своята магическа флейта той примамва всички деца от града в една пещера и повече никой не ги вижда. В истинската версия на приказката децата намират гибелта си във водите на река Везер.

Възможно ли е тази история да е основана на същински събития? Има няколко теории в поддръжка на тази теза. Според някои учени, свирачът символизира всеобща детска гибел вследствие на чума или естествен прелом. Други са на мнение, че приказката е метафора на миграционните процеси от този интервал, по време на които доста германци напущат домовете си и се заселват в други елементи на Европа. Има и доктрина, че свирецът е сериен палач, а някои го свързват с исторически персони като Николай Кьолнски, подлъгал стотици деца да се включат в печално известния Детски кръстоносен поход. Какво тъкмо се е случило остава мистерия и до през днешния ден.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР